Gaziantep Serbest Bölgesi’nde yıl sonunda 200 mil yon dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor.
Toplam 1 milyon 400 bin metrekarelik alanda Temmuz 1999'da işletmeye açılan serbest bölgede, 42 firma faaliyet gösteriyor. 2005 yılının ilk 7 aylık döneminde bölgedeki işlem hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre 10 milyon dolar artarak 89 milyon dolara yükseldi. Böylece, açıldığı günden bu yılın Temmuz sonuna kadar toplam 668 milyon 273 bin dolarlık işlem hacmi gerçekleşti. Gaziantep Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep serbest bölgesinin hammadde ihracatı ve ithalatında üs olarak kullanıldığını, sanayicinin lojistik merkezi olarak önemli görevler üstlendiğini söyledi.
Serbest bölgelerin dış ticaret hacminin artırılması ve yeni istihdam yaratılması açısından önemini vurgulayan Özmen şunları söyledi: "Bugün İstanbul'daki. İzmir'deki serbest bölgeler 3-4 milyar dolarlık işlem hacmiyle, yüzlerce yabancı ve yerli yatırımcıyla Türkiye'nin dış ticaretinde önemli rol oynuyor. Gaziantep konumu itibariyle Ortadoğu'nun en önemli merkezi, gelişmiş sanayiye ve her türlü lojistik altyapıya sahip. Gaziantep sanayisi nasıl ki çok gerilerden gelip bugün Türkiye'nin en önemli sanayi illeri arasında yer alıyorsa serbest bölgeler acısından da en büyükler arasına, girecektir.
Mehmet Özmen serbest bölgelerde kayıt dışı ihracat yapıldığı iddiasına karşılık, serbest bölgelere giren ve çıkan malların tamamen kontrol altında olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Serbest bölgeler Türkiye'deki kayıtlı en önemli bölgelerdir. Serbest bölgelerde buharlaşma veya bir malın yer değiştirmesi söz konusu olmaz. Birkaç tane münferit olaylar olmuşsa da bunlar serbest bölgelerle ilgili değildir, bazı yanlış kişilerin yaptığı şeylerdir. Dünyanın birçok yerinde böyle. Böyle bir açıklama yapmak serbest bölgelerin tanınmadığı anlamına geliyor. Adı gibi değil, serbest bölgeler de her şeyin kayıtlı, yazılı ve kontrol altında olduğunu bilmeleri gerekiyor."