ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep, ülke kalkınmasında çok önemli bir kent

Gaziantep, ülke kalkınmasında çok önemli bir kent
YAYINLAMA: 11 Ocak 2022 / 14.31
GÜNCELLEME: 11 Ocak 2022 / 14.36
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ve Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Bakan Ali Coşkun, Kürşat Tüzmen ve Rifat Hisarcıklıoğlu’na el işlemesi ahşap sandıklar armağan etti. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Koçer, “Sandıkları moral ve umutla doldurduk, Türkiye’ye umut ve moral armağan ediyoruz” diye konuştu.

Moral ve umut yolladık

Sanayi Konseyi Toplantısı için Gaziantep’te bulunan Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Çevre Bakanı Kürşat Tüzmen, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan ile diğer oda başkanları Gaziantep Sanayi Odası’nın aylık meclis toplantısına katıldı. Son derece sıcak ve samimi bir havada geçen toplantı salonunda, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer katılımcılara el işlemesi ahşap sandık armağan ederken, “Sandıkları moral ve umutla doldurduk, Gaziantep’ten Türkiye’ye umut ve moral gönderiyoruz” diye konuştu. Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Gaziantep’in ülke kalkınmasında çok önemli bir kent olduğunu söylerken, “Biz yurtdışında model arıyoruz, oysa model burada. Bunun temelinde dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep Mantığı yatıyor” dedi.

Bugün Tuğcan Otel’de yapılacak Sanayi Konseyi toplantısı için Gaziantep’e gelen Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Çevre Bakanı Kürşat Tüzmen ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu‘nun katıldığı Gaziantep Sanayi Odası Meclis toplantısında girişimcinin desteklenmesi gerektiğinin bir kez daha altı çizildi.

Sanayi Bakanı Ali Coşkun’un başkanlık ettiği toplantıda yapılan konuşmalarda, Gaziantep’in ülke ve bölge ekonomisine olan katkısı ve lider kent konumu vurgulanırken, hükümetin yaptığı çalışmalardan söz edildi.

Çok konuşulan yerde kavga

çok üretilen yerde gelir paylaşılır

Hisarcıklıoğlu, siyasi istikrar ve güvenli bir ortam olmadan ekonominin düzelmesinin beklenemeyeceğini vurgularken, “Çok konuşulan yerde kavga, çok üretilen yerde gelir paylaşılır. Güneydoğu’daki üretiminin azalmasının nedeni Irak Savaşı değil, elektrik gibi giderlerin fiyatlarının çok yüksek oluşudur. Yatırımların önünde engeller var. Yatırım imkanlarının artırılması ve vergilerin düşürülmesi gerekir. 2002‘deki hızlı büyümenin sağladığı ivme devam ediyor. Irak Savaşı’nın etkileri sürdükçe ekonominin büyümesi zor. 2003’te yüzde beşlik büyüme hesaplanıyor. Hükümetin açıkladığı yüzde yirmilik enflasyon oranına ulaşmak zor.  %7 büyüme hedef alınmalıdır. Demografik yapı buna müsait. Girişimciler desteklenmeli, ilk adım Ankara’dan değil, bölgelerden atılmalı. Son 20 yılda dünyada serbest yiyenin ekonomiyi geliştirdiği ortaya çıkmıştır. Türkiye, küreselleşmenin sonucu olarak yerel yönetimlerin yetkilerini arttırmalıdır. Ülkenin temel sorunu borç stoku değil, güvensizliktir.

Şikayet üretmek istemiyoruz böyle bir lüksümüz de yok” dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun sözlerine başlarken, “Güvenin olmadığı yerde ekonomi öne çıkamaz. Borçu borçla ödeyerek, erteleyerek bitiremeyiz” dedi. Üç Kasım’da güven bunalımının aşıldığını kaydeden Coşkun, “Devletteki hantal yapıyı fark ettik ve bakanlık sayısını 36’dan 22’ye indirdik. Kamunun yeniden yapılandırılması gerektiğini fark ettik. Yerel yönetimler yasası bunu sağlayacak. Devletin savurganlığı söz konusu, yılda 20 milyar $. Türkiye ekonomik depremler yaşadı, basiretsiz, beceriksiz yönetime maruz kaldı. Enkaz edebiyatı yapmak ve şikayet üretmek istemiyoruz. Böyle bir lüksümüz yok. İktidara geldikten sonra Avrupa Birliği için hazırlıklar yaparken, Irak savaş çıktı, peşinden Kıbrıs sorunu gündeme geldi. Oda başkanları ve çeşitli yerlerden oluşan ekonomik sorunları değerlendirme kurulu kurduk. Gerekirse emek temsilcileri, bakan, müsteşar ve bürokratları kurulumuza çağırarak sorunlara çözüm arıyoruz. Vergi barışını çıkardık. 2003’te %5-7 büyüme hesaplıyoruz. Böyle bir yüksek enflasyonu kontrol altına alacağız. İlk yıl %20, ikinci yıl 10, üçüncü yılda tekli rakamlar da olacak” diye konuştu.

Müteşebbisi engelleyen karar

 ve kanunları kaldıracağız

Müdahale olmadığı zaman ekonominin büyüyeceğini belirten Coşkun, “Müteşebbisi engelleyen karar ve kanundan kaldıracağız. Şirket kurmak için 19 yerin imzasını alınırken, bu sayı üçe düşecek. Yabancı sermaye önündeki engeller kaldırılacak. 4000 metre²’nin üzerindeki alışveriş merkezleri şehir dışına çıkarılacak. Yasa mecliste. KOBİ’lerin istihdam oranı yüzde 30, vergi ödeme de %28. Bu rakamlara sahip olan KOBİ’ler güçlendirilecek. KOBİ’ler bizim şansımız. Türkiye’de 12 çeşit KOBİ anlayışı var. Bunu yasayla düzenleyeceğiz. Her ilde KOBİ kredi kurulu kurulmalı. Bunun ilkinin Gaziantep’te kurulmasını istiyorum. KOBİ kredi güvence fonu oluşturuldu” dedi.

Varlık içinde yokluk çekiyoruz

Başkalarına avuç açarak Türkiye’nin bir yerlere gelmesinin mümkün olmadığını kaydeden Ali Coşkun, varlık içinde yokluk çekiyoruz. Orman vasfını kaybetmiş bir çok arazi var. Buralara kaçak evler yapılmış. Bunların satışı ile 25 milyar dolarlık gelir elde etmek mümkün. Deniz kıyısındaki kamu tesisleri özelleştirilecek. 238.000 lojman var. Bu israfa son verilecek. En çok vergi, sağlık sigorta kurum filmlerini iş dünyası ödüyor. Irak’a kim gelirse gelsin Türk müteşebbisinin desteğini almak zorunda. Ama biz onlar yokmuş gibi tedbirimizi aldık. Alınan borçlar, sanayi pompasının çalıştırılmasında kullanılsaydı, ülke bu hale gelmez. Türkiye’de ilk defa 27 Şeker fabrikasında kara geçirdik. 500.000 ton şeker ihraç etmeyi planlıyoruz. Çiftçiye 492 trilyon şekerpancarı parası ödedik. Şeker fabrikalarını önce güzelleşti sonra özelleştireceğiz. İhale yasası, piyasaları kilitledi. Bunu revize ederek yeniden düzenleyeceğiz. Seçim sistemini değiştiriyoruz, genel başkanı delege seçecek. Mecliste danışmanlık vermeyi düşünüyoruz. Ekonomi döviz, faiz, borsa Şeytan Üçgeni’ne düşmüş durumda. Ekonomiyi bu üçgenden kurtaracağız şeklinde açıklamada bulundu.

Eximbank faiz oranlarını

%4 oranında aşağıya çekti

Çevre Bakanı Kürşat Tüzmen de, ekonomide bahar havası yaşandığını belirterek, önemli olan bunun sürdürülebilmesidir. Bu moralle birlikte ilaca da çok ciddi artış görüyoruz. Geçen yılın aynı dönemine oranla %35 bir artış olması bizi ilerisi için umutlandırıyor. Önümüzdeki günlerde bizi umutlandıran bu parlamentlerle elbirliğiyle hareket edeceğiz, eksiklerimizi tamamlayacağız. Size bir müjde vermek istiyorum. Yapmış olduğunuz son çalışmada banka faiz oranlarını %4 oranında aşağıya çektik. Önümüzdeki günlerde diğer bankaların da bizi takip edeceğine inanıyoruz. Gaziantep ilçelerinin çevre Bakanlığından ödenmemiş paralarını ödeyeceğiz dedi. Tüzmen, yap işlet Devret modeli ile beş kapı yapılmasına dair karar çıkardıklarını belirterek, bu kapılar arasında Karkamış da var. Bu kapı Gaziantep’e yakışır hale getirilecek. On Nisan’da sınır ticareti merkezleri kararını çıkardık. Ticaret tarım turizim ve taşımacılık, burada önemli sektörler olacak. Hatay cilve gözü, Gaziantep Karkamış, urfa Akçakale, Mardin müsai 1000 ve Kilis Öncüpınar olmak üzere, sınır ticareti merkezleri olacak diye konuştu.

Üreten kesimin sorunlarını biraz

daha fazla söylememiz gerekiyor

Gaziantep Sanayi odası başkanı nejat koçer toplantıda yaptığı konuşmada, Gaziantep Sanayi odası olarak önemli bir gün yaşadıklarını belirterek, üretimlerine çıkarmaya çalıştığımız bu dönemde, yeni umutların yaşarmesi ve güven ortamının sağlanması konusunda yeni bir döneme ihtiyacımız var. Savaşın yeni bittiği dönemde tekrar üretime ve istihdama arttırmak, birilerinin bir şey yapması gerekiyor. Üreten kesimin sorunlarını biraz daha fazla söylememiz gerekiyor. Çünkü üreten bir kesimin sesinin geri plana atılarak kamuoyunda duyulmadığını düşünüyorum. Ekonominin yeniden çıkışa geçtiği bugünlerde Gaziantep’te sanayi konseyinin yapılmasını çok anlamlı buluyorum. Üretim ve moral kenti Gaziantep’te değerli bakanlarımızın vereceği güzel mesajlarla, Türkiye gündeme üretimin yeniden oturması gerektiğini düşünüyorum. Çalışma bakanlığı ile ilgili sıkıntılarımız mevcut diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *