ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gelinen nokta tam bir hukuksuzluk ortamıdır

Gelinen nokta tam bir  hukuksuzluk ortamıdır
YAYINLAMA: 21 Ekim 2024 / 13.16
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2024 / 13.16

Gaziantep Barosu Başkanı Aziz Canatar, Türkiye'de 20 milyon insanın emniyet tarafından fişlendiğini açıkladı:

Baro Başkanı Aziz Canatar, demokrasinin olmazsa olmaz koşulunun hukuk devleti anlayışının her alanda yerleşmesi olduğunu ifade eden Canatar, bir vatandaşın herhangi bir suçlamayla mahkemeye sevk edilmesi ve yargılama sonucunda beraat etmesi halinde fişlenmesinin yasalara ve hukuka aykırı olduğu görüşünü savundu.

Nüfusun yüzde 30'u fişli

Aziz Canatar, Türkiye'de suç işledikleri gerekçesiyle 20 milyon insanın emniyet müdürlükleri tarafından fişlendiğini söylerken, "Bu tamamen keyfi bir uygulamadır, hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmaz" dedi. Türkiye'de yaşayan insanların yaklaşık yüzde 30'nun, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama (KİHBİ) Daire Başkanlığı tarafından fişlendiğini ifade etti.

Yargılanmadan fişleme yapılıyor

Yargılama sonunda zanlının hüküm giymesi halinde adli sicil kayıtlarına sabıkasının işlendiğine dikkati çeken Canatar şöyle konuştu: "Bugün 70 milyon insanımızdan 20 milyonu suç işledikleri için fişlenmiş durumda. Bugün gelinen nokta tam bir hukuksuzluk ortamıdır. Çünkü bu insanların birçoğu yargılama sonunda beraat ediyor. Ancak Emniyet görevlileri zanlı olarak gözaltına aldığı tüm kişileri adliyeye çıkarmadan önce parmak izleri ile fotoğraflarını çekip fişledikten sonra adliyeye gönderiyor. Maalesef bu fişleme işlemi yasal olmayan ve hukuk dışı zeminler üzerinden yapıyor."

Mahkemenin sabıkayı silmesi fişi ortadan kaldırmıyor

Diğer taraftan suç işlemiş bir insanın suçunun Adalet Bakanlığı'na bağlı Adli Sicil Dairesi tarafından sabıkasına işlendiğini hükümlünün aynı suçu 5 yıl içinde işlemediği takdirde cezayı veren mahkeme tarafından sabıkasının silinmesi ile ilgili ara karar verilebildiğini vurgulayan Canatar, bu bekleme süresinin bazı suçlarda 10 yıl olabildiğini, bu karar uyarınca söz konusu kişinin sabıkasının Adli Sicil Dairesi tarafından silindiğini, ancak bu kararın emniyette geçerli sayılmadığı için şahsın fişini ortadan kaldırmadığını bildirdi.

Tutulan fişlerin muhataplarının birçoğu şu an hayatta bile yok

Fişli kişinin mahkeme kararının emniyetçe geçersiz sayılması üzerine İdare Mahkemesi'ne gidip ek bir karar almasına rağmen, emniyette tutulan fişinin silinmediğini açıklayan Canatar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu uygulamayı biz hukukçular reddediyoruz. Çünkü her aşaması hukuk dışıdır. Hukuk devletinde emniyette kişi fişlenemez. Fişlemeyi sadece hukuk birimleri yapar. Bu uygulamada 5-10 yıllık sürelerde suçlu, suç işlemediği takdirde silinir. Bence emniyette tutulan fişlerin muhataplarının birçoğu şu an hayatta bile yoktur. AB uyum paketi kapsamında yeni yapılan bir uygulamayla 1982 yılına kadar olan suçlarda fişlerin silinmesi yoluna gidildi. Bu uygulama bile yetersizdir. Bu uygulamaya tümüyle son verilmeli. Çünkü yasal ve hukuki hiçbir dayanağı yoktur. Bu işi ancak yargı adına Adalet Bakanlığı yapar."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *