Karayolları Genel Müdürü Hicabi Ece, uluslararası yol verilerine göre Türkiye'deki trafik kazalarının gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında 100 mil- yon taşıt/kilometrede oluşan kazaların 9 kat daha fazla olduğunu bildirdi.
Ece. bin 892 kilometresi otoyol, 31 bin 466 kilometresi devlet yolu ve 30 bin 368 kilometresi il yolu olmak üzere toplam 63 bin 706 kilometrelik bir yol ağının mevcut olduğunu belirterek, ülke ekonomisinin içinde bulunduğu şartlar ve finansman yetersizlikleri de göz önünde bulundurularak, mevcut kısıtlı kaynakların en etkin ve rasyonel biçimde kullanılması amacıyla hükümet tarafından hazırlanan Acil Eylem Planı kapsamında 2002 yılı sonunda başlatılan bölünmüş yol çalışmalarının hızla sürdürüldüğünü belirtti.
Yolların kapasitesinin acilen artırılması gerek
2002 Yılı sonu itibariyle çoğu şehir geçişi olmak üzere 3 bin 859 km bölünmüş devlet yolunun bitirildiğini, bunun da son derece yetersiz olduğunu ifade eden Ece, "Özellikle kapasite yetersizliği nedeniyle önemli güzergahlarda trafik kazalarının gittikçe arttırdığını gördük. Yine Uluslararası Yol Federasyonu verilerine göre, ülkemizdeki trafik kazalarının gelişmiş ülkelerle mukayese edildiğinde, 9 kat daha fazla kaza meydana geldiği görülüyor. Bu verilere göre yollarımızın kapasitesinin acilen artırılması gerektiği düşüncesiyle ülke genelinde duble yol yapma hamlesi başlattık" dedi.
Yolcu ve yük taşımacılığının yüzde 95'i karayoluyla yapılıyor
Türkiye'deki yolcu ve yük taşımacılığının yüzde 95'inin karayolları ile yapılmasının, trafiğe çıkan araçların hızla artmasının bölünmüş yolun aciliyetini daha çok ortaya çıkardığını vurgulayan Ece, şöyle devam etti: "Trafiğe her gün yüzlerce yeni araç giriyor, bu araç artışı yollarımızın yetersizliğini daha fazla çekilmez hale getiriyor. Bu düşünceden hareketle başlatılan bölünmüş yol hamlesi ile ülkemiz karayollarındaki trafik kazalarının en aza indirilmesi ve kapasite yetersizliği sebebiyle düşen hizmet seviyesini yükseltmeyi amaçlıyoruz. 2003 yılında 1600 kilometre, 2004 yılında 2000 kilometre sathi kaplama, 1000 kilometre alt temel ve 200 kilometre toprak seviyesinde olmak üzere toplam 4 bin 800 kilometrelik güzergahta çalışmalarımızı sürdürdük."
Kazaların yüzde 73'ü hatalı sollamadan kaynaklanıyor
Ece, yürütülen çalışmalarda trafik güvenliğinin bir an önce sağlanması için kademeli inşaat yönteminin seçildiğini, çift kat sathi kaplamalı olarak hizmete açılan bölünmüş yolların üstyapılarının trafik hacim oranlarına bağlı olarak Bitümlü Sıcak karışım kaplamaya dönüştürülmesi çalışmalarını 2005 yılında başlattıklarını anımsatarak, "Türkiye'de meydana gelen trafik kazalarının yüzde 73'ü hatalı sollama ve kara noktalardan kaynaklandığını biliyoruz. Bu nedenle acilen Türkiye'yi duble yollarla donatmamız gerekiyor" diye konuştu.