ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gıda kaynaklı hastalıklar insan sağlığını tehdit ediyor

Gıda kaynaklı hastalıklar insan sağlığını tehdit ediyor
YAYINLAMA: 14 Ağustos 2024 / 15.09
GÜNCELLEME: 14 Ağustos 2024 / 15.09

Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, bitkisel gıdalara göre vücudun yararlanma ve değerlenme düzeyinin fazla olduğu hayvansal gıdaların, bedenen ve zeka yönünden daha gelişmiş bir toplum oluşturulmasının esaslarından olduğunu, ancak gerekli özen gösterilmediğinde insanların, hayvanlarda görülen hastalıklarla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından 200 civarında zoonoz hastalığından bahsedildiğini, değişik zamanlarda bu hastalıklara yenileri eklenerek sayının sürekli arttığını ve dünya kamuoyunun zoonoz karakterli hastalıklar gibi önemli halk sağlığı problemleri ile karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Zoonoz hastalıklar omurgalı hayvanlardan bulaşıyor

Omurgalı hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olarak bilinmekte olan, söz konusu hastalıkların genel olarak hastalık taşıyan hayvanlarla temas veya bu hayvanlara ait ürünlerin çiğ ya da az pişmiş olarak yenmesi neticesinde bulaştığını hatırlatan Yıldırım, "Bu anlamda, kurban bayramlarında, çevre sağlığı hizmetlerinin daha büyük bir ciddiyet ve titizlikle yapılmasının gerekliliği ile toplum sağlığını tehdit edebilecek zoonoz hastalıklara karşı icap eden önlemlerin alınması gerekmektedir. Hayvansal kaynaklı gıdalara ait toplumsal tüketim alış- kanlıklarımızdaki olumsuzlukların da ilavesi zoonoz hastalıklarla mücadelede büyük gayret ve titizliği gerektirmektedir" dedi.

Yeterli bilgi ve bilinçle zoonoz hastalıklarının önüne geçilebilir

Ülkemiz açısından önemli halk sağlığı problemi olan gıda kaynaklı zoonozlardan bazılarının Bruselloz, Salmonelloz, Tüberküloz, Şarbon, Toksoplazmoz, Sarkosistoz ve Tenyoz gibi hastalıklar olduğunu belirten Dr. Yusuf Ziya Yıldırım şöyle konuştu: "Zoonoz hastalıklar, halk sağlığı olmakla beraber birlikte, çok basit bir takım korunma önlemlerinin uygulanması sonucunda bu hastalıklardan bir çoğunun önüne geçilebilmesi mümkündür. Örneğin, etlerin çiğ veya az pişmiş olarak yenmemesi, sütlerin çiğ veya az pişirilmiş olarak içilmeyip, iyice karıştırılarak kaynatılması veya pastörize edilerek içilmesi veya klasik usuller yerine gelişmiş teknolojik yöntemlerle elde edilen et, süt veya bunlara ait ürünlerin tüketilmesi önemli bazı halk sağlığı problemlerinin ortaya çıkmasına olacaktır. İnsanların hayvansal gıdalara olan talebi sürekli olarak devam edeceğinden zoonoz hastalıklarla her zaman karşı karşıya kalınabileceği bir gerçektir. Ancak, bu durumun bilgiye ulaşımın oldukça kolaylaştığı zamanımızda bir kader olmadığı, yeterli bilgi ve bilinçle zoonoz ve gıda kaynaklı bir çok problemin üstesinden gelinebileceğinin de bilinmesi gerekir."

Güvenilir olmayan ve kaynağı bellisiz hayvan ürünleri tüketilmemeli

Dr. Yıldırım, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının denetim faaliyetlerinin amaca ulaşmasının halkın bu konuda yeterli ve bilince sahip olması ile anlam kazanacağını kaydederken, "Halk, çiftlikten sofraya kadar her aşamasında veteriner hekim kontrolünden geçmemiş olan hayvansal gıdaları ve damgasız etleri kesin olarak tüketmemeli, kaynağı belli olmayan sütleri veya sadece ucuzluğu nedeniyle hayvansal ürünleri almamalıdır. Güvenilir olmayan ve kaynağı belirsiz hayvansal ürünleri tüketmektense, sağlık problemi oluşturmayacak, kaynağı belli ve temin edilmesi kolay ve daha ucuz olan diğer gıdaların tüketilmesi daha çok akılcı olacaktır" diye konuştu.

Kurban satış yerleri haricindeki yerlerden kurbanlık alınmamalı

Vatandaşlarımızın denetim altında olan kurban satış yerleri haricindeki kurbanlık almamaları, kurbanlıkların Veteriner Hekim Kontrolünden geçip geçmediği hususunda dikkat etmeleri, hijyen açısından uygun ortamlarda kurban kesimi ve kurban etlerinin yeterince pişirilerek tüketilmesi gerektiği söylendi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *