ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Gıda sektöründe çok başlılık var”

“Gıda sektöründe çok başlılık var”
YAYINLAMA: 25 Kasım 2020 / 13.06
GÜNCELLEME: 25 Kasım 2020 / 13.13

Gıda sektörünün, kuraklık, tarım politikasındaki belirsizlik, iç talepte gerileme ve ihracattaki düşüşten olumsuz etkilendiği bildirildi. GTO Başkanı Aslan, Avrupa Birliği ülkelerine göre tarımda geri kalmış ülkelerden Macaristan ve Polonya’ya gidenlerin “Vah Türkiyem vah” diye üzüleceğini belirterek, “Tarlada nasıl ekin yapılıyor ve nasıl toplanıyor seyretseniz vah Türkiyem diye göğsünüze vurursunuz. Evet biz tarımda geri kalmışız. Bunu nasıl iyileştireceğimizin yollarına bakmalıyız” dedi.

Sektörde yaşanan sorunların giderilmesi için önerilerini sıralayan Aslan, “AB’ne üye ülkelerden yüzde 50 daha pahalıya enerji ile üretim yapılmaktadır. Dünya fiyatlarında enerji üretimi ile rekabetçi piyasaya ayak uydurmak mümkün olabilecektir. Sektördeki KDV oranlarında yaşanan belirsizlik giderilmelidir. SSK primlerinde yapılacak yeni düzenlemeler sektöre canlılık kazandıracaktır. Üretimi teşvik amacıyla KOBİ’lere işletme sermayesi verilmesi zor durumda olan işletmelerin tekrar üretime yönlenmesine yol açacak ve sektörde yeni atılımlara neden olacaktır. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda yer alan gıda üretimi hazırlanması ve satışı ile ilgili konularda çalışacak kişilerin belli bir eğitimden geçmesi gıda denetimini yapacak elemanların gıda konusunda eğitimli olması ve bu konuda yasal eksikliklerin ilgili kurumlarca giderilmesi gerekmektedir. Yine aynı çerçevede çok sayıda ve komplike yatıranlarda bürokratik engellerin kaldırılması önem taşımaktadır” diye konuştu.

Tarım İl Müdürü Celal Orhan, GAP ile birlikte bölgede önemli gelişmelerin sağlanacağını, ürün deseninde artış olacağını ve bu konuda çiftçinin eğitilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Tarım İl Müdürü Orhan, buğday ve diğer ürünlerde Bakanlığın desteğinin devam ettiğini, bunun yanı sıra hayvancılık konusunda da üreticiye desteğin sürdüğünü belirtti. Orhan, besi hayvancılığını desteklediklerini, geçen yıl 6 bin civarında besi hayvanına 120 milyar lira destek verdiklerini ifade ederek, “Bu yılda hayvan başına 20 milyon lira vererek desteğimiz sürdü. Ayrıca çiftçimiz yem bitkisi ektiği zaman masraflarının yüzde 25’ini karşılıyoruz. Yine damızlık hayvan alan üreticiye hayvan başına 150 milyon-300 milyon arasında desteğimiz devam ediyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *