ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Güç odakları seçmeni etkiliyor

Güç odakları seçmeni etkiliyor
YAYINLAMA: 16 Mayıs 2023 / 13.22
GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2023 / 22.16
Sivil toplum örgütü temsilcileri yerel seçimlere sermaye ve güç odaklarının müdahalesinin demokrasinin özüne aykırı olduğunu, bilinçsiz seçmeni yönlendirmenin ve seçmen üzerinde baskı kurup etki altına almanın, demokrasi sürecine geçişi ve birey olma bilincini de ertelediğini vurguladı.

Müdahale ateşi partileri yaktı

“Seçimler ateştir kimsenin dokunmaması gerekir” diyen Gaziantep Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Gülenler, “Yerel ya da genel seçimlere hiç kimsenin müdahale etmemesi gerekir. Seçimler ateştir, seçimlere genel başkanlar müdahale etti ve bu ateş partileri yaktı. Adı ne olursa olsun seçimlere güç odaklarının etkisi olmamalı. Bu yanlışı yapan pek çok parti siyasi arenadan silindi. Sermaye, parti başkanları ve genel başkanların demokrasi sindirmesi, demokratik hareket etmesi gerekiyor. Seçmene hiç kimse ve kurumun müdahalesi demokratik değil. Kimsenin müdahale etmemesi lazım. Güç odaklarının etkisi olmamalı. Bunun adı medyaya da büyük sermaye fark etmez” dedi.

Adayların tüm Üyeler tarafından ön seçimle belirlenmesi gerekir

Baro başkanı Zafer Okur da sermayenin sadece yerel ve genel seçimlere müdahale ettiğini, her seçimde kendine yakın ya da kendine hizmet edecek kişileri göreve getirmek için gayret sarf ettiğini söyledi.

“Sermaye ya da bir başka tanımla, seçimlere kimsenin müdahale etmemesi gerekir” diyen Okur, “Seçimlere müdahale edilmesi demokratik değil. Sermaye kendi menfaatlerini mecliste ya da yerel yönetimler de geçmişte olduğu gibi bugün de gerçekleştirmeye çalışıyor. Kendi geleceklerini korumak için seçimlerde kendilerine yakın kimseler ya da kendi yakınlarını getirmişlerdir. Seçimler Türkiye’de masraflı bir iş olduğu için binlerce üyesi olan sivil toplum örgütleri aday çıkaramıyor. Ama sermaye adayını çıkarabiliyor ve destekleyebiliyor” dedi.

Sermayenin müdahalesi engellenmeli

Sermayenin seçimlere müdahalesinin her partinin üyelerinin katılacağı seçimlerle engelleneceğine inandığını belirten Okur, “Toplumca dürüst olarak bilinen, bu görevleri yürütebilecek, eğitimli kişiler parti üst kurulu tarafından da onaylandıktan sonra ön seçimle belirlenmeli. Hem de yalnız delegelerinin değil, tüm üyelerinin oy kullanabileceği seçimlerle” diye konuştu.

Güç odakları seçmeni yönlendirmemeli

Mimarlar Odası’nın eski başkanı Ünal Özdil, “Yazık ki dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde ve kentimizde de belli bir güce erişmiş kişiler tarafından seçimlere müdahale oluyor. Elbette sermaye grubu görüşünü söyleyecek, buna hiç kimsenin itirazı yok. Ancak gücünü kullanarak kamu oyunu etkileyecek şekilde hareket etmemelidir ve seçimlere kesinlikle müdahil olmamalıdır. Bu demokrasinin özüne aykırıdır” dedi.

Kentlerin dokusunu bilmeyenler yerel yönetimlere talip oluyor

Özdil, yerel seçimlerde genel seçimlerden farklı olarak adayların görev alacakları yeri çok iyi tanıması gerektiğini, ancak bu durumu özen gösterilmediğini ve atama usulüne yakın yöntemlerle görev aldıklarına dikkat çekerken, “Sermayenin yerel seçimlere müdahale etmesi kadar, önemli bir başka konu daha var. O da adayların çoğunun aday olduğu yerin sorunlarını ve beklentilerini bilmemesi. Bir aday buralı olsa da olmasa da bu kentte görev almaya talip olmuşsa en az bir yıl önce buraya gelip kentin beklentilerini ve sorunlarını bilmeli. Bu kentin tüm dokularını tanımalı. Fakat bunun tam tersi oluyor. Kentlerin sorunlarını ve yapısını bilmeyen insanlar son dakikada gelip aday oluyor. Ne kendi onu ne de o kendi tanıyor. Bu da bazı güçlerin işine geliyor. Yönetmeleri ve yönlendirmeleri daha kolay oluyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *