ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

"Habur açılsın"

"Habur açılsın"
YAYINLAMA: 16 Eylül 2024 / 13.08
GÜNCELLEME: 16 Eylül 2024 / 13.08

Teşvik Yasası iş dünyasının gündemini meşgul etmeye devam ederken, Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (DO-GÜNSİFED) Yönetim Kurulu üyeleri, dikkatleri Habur Gümrük Kapısı'ndaki araç kuyruklarına çekti ve "Habur'un açılmasını bekliyor" dedi.

Bölge ekonomisinin can damarı olan Habur Gümrük Kapısı'nda 60 kilometreye yakın araç kuyruğu oluştuğunu bildiren DO-GÜNSİFED yöneticileri şunları söyledi: "İhracatçımız, Habur Gümrük Kapısı üzerinde Irak'a çıkışlarında çeşitli zorluklarla karşı karşıya gelmektedir. Bu zorlukların giderilmesi halinde ihracatçılarımızın ticari ilişkilerine büyük kolaylık sağlayacaktır. İhracatçıya kolaylık sağlanmadığı takdirde Irak pazarına hakim olmamız mümkün değildir. Bu pazara hakim olamazsak başkaları olacaktır" dedi.

Habur Gümrük Kapısı'nın Türkiye'de mevcut kapılar içerisinde en büyük ve en önemli gümrük kapısı olduğuna dikkat çeken yöneticiler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi insanı için en büyük geçim kaynağı olduğunu ifade ederek şu açıklamayı yaptı: "Doğu ve Güneydoğu'ya terörden dolayı yıllarca yatırım yapılmadı, dolayısıyla bölge gelişmedi. Bölgenin tek avantajı ise Habur Gümrük Kapısı'dır. Terörün en yoğun olduğu süreçlerde güvenlik güçlerinin yapamadığını Habur Gümrük Kapısı yaptı, Nasıl mı? Ticaret, insanı terörden uzaklaştırdı. Bölge insanı örgüte katılmaktansa, ticaret yaparak hayata sarıldı. Para kazanan bir insan, kalkıp da dağda bir taşın üzerinde yatmaz. Bu durum Habur'un en bariz özelliğidir."

"Habur, Ortadoğu'ya açılan kapımızdır"

Habur Sınır Kapısı'nın Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı olduğunu kaydeden yöneticiler açıklamasını şöyle sürdürdü: Habur'dan yapılan ihracat, Irak'la birlikte Suriye, Ürdün, İran ve Kuveyt'e de gidiyor. 1990'lı yılların başında günde 6-7 bin araç geçerdi. Şu anda Habur'dan geçen araç sayısı 2 bin 500 ile 3 bin arasında değişmektedir. Bir takım sorunlardan dolayı şu anda Habur Sınır Kapısı önünde 60 kilometrelik araç kuyruğu bulunmaktadır. Yani 19 bin araç Habur'da sıra beklemektedir. Habur'da personel yetersizliği yok. Ama bazı siyasi nedenlerden dolayı arada bir kapı kapanıyor araçlar bekliyor. Bölgede direkt olarak Habur'la ilgili çalışan 400 bin insan var. Bunlar aileleriyle birlikte 2 milyon kişi eder. Habur'da yaşanan sorunla çözüm bulunmaması halinde, ithalat ve ihracat firmaları yaptıkları kontratlarla üstlendikleri taahhütleri yerine getiremeyecektir. Bu durum ise bölgedeki ticaret hacminde büyük düşüş yaşanmasına neden olacaktır. Çünkü, Habur Sınır Kapısı kanalı ile Irak'la yapılan ticaret, bölge insanının en büyük geçim kaynağını oluşturmaktadır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *