ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hayvancılık sektörü iflas etti

Hayvancılık sektörü iflas etti
YAYINLAMA: 22 Ocak 2021 / 13.45
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2021 / 13.45

Son 20 yılda hayvan sayısında büyük azalma olduğunu belirten Veteriner Hekimler Odası Başkanı M. Polat Çeliksöz, ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durum nedeniyle hayvancılık sektörünün iflas ettiğini ifade etti. Çeliksöz, insanların ihtiyacı olduğu kadar hayvansal protein tüketmeleri halinde 6 ay gibi kısa süre içerisinde Türkiye’de hayvan varlığının sıfıra ineceğini söyledi.

Çeliksöz, “Köylülerin yaptığı masraf ve maliyet çok fazla. Sattığı ürünün para etmemesi nedeniyle hayvan beslemekten uzaklaşıyorlar. Özellikle dişi hayvan ve erken kuzu kesimi nedeniyle hayvan nesli tüketiliyor. Geçmiş dönemlerde hayvan besleyenlerin bilinçsiz olması nedeniyle, ilaç ve koruyucu hekimlik iyi kullanılamadı. Veteriner hekimlerin çalışmaları sonucunda köylü hayvancılık konusunda bilinçlendirildi. Hayvanlarda ölüm oranı azaldı” şeklinde konuştu.

Hayvancılık tüm dünya ülkelerinde angarya tabir edilen iş vasfında olduğu için, devlet tarafından devamlı desteklendiğini bildiren Çeliksöz, “Milli servet açısından düşünüldüğü zaman, hayvansal üretimi artırmak için ülkemizde de, hayvancılığın desteklenmesi gerek. Geçmiş dönemlerde ağalara ve beylere verilen kredilerin, hayvancılıkta kullanılmadığını çok iyi biliyoruz. Desteğin şekli şemali ne olursa olsun, milli servet göz önünde tutularak, uygun şekilde destek verilmesi gerekir” diye konuştu.

Çeliksöz, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden kurtulabilmesi için, yapılan üretimin gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti: “Ülkemizdeki tarım ve hayvancılık, sanayi iyi tahlil edilmeli. Ülkemiz hala tarım ve hayvancılık ülkesi konumundan kurtulamamıştır. Avrupa Birliği’ne girmemiz söz konusu olduğunda dahi, tekstil dışında tarım ve hayvancılığımız var. Tarım ve hayvancılık, ülke ekonomisinin yüzde 60-70’ini oluşturmakta, bunu iyi değerlendirmeliyiz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *