ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hayvancılık tehdit altında

Hayvancılık tehdit altında
YAYINLAMA: 18 Temmuz 2023 / 12.38
GÜNCELLEME: 18 Temmuz 2023 / 12.47
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, gelişmiş ülkelerin komşu ülkelerle ekonomik ilişkilerinin çok iyi olduğunu, ekonomik ilişkilerin, sosyal, kültürel ve siyasi ilişkileri de güçlendirdiğini söyledi. GTO Başkanı Mehmet Aslan ise, canlı hayvan ticaretinin durmasının hayvancılığa darbe indirdiğini vurguladı.

Komşularıyla ekonomik ilişkileri iyi olan ülkeler sorun yaşamaz

“Gelişmiş ülkelerin ekonomik durumuna baktığımızda komşu ülkelere ihracatın fazla olduğunu görürüz” diyen Tüzmen, “Bütün komşularımızla dost, hem komşu ülkelerimiz hem de kendi ülkemizin GSMH’sını Artıran ülke olmak istiyoruz. Komşularıyla 2 milyar dolarlık ihracat hacmi olan ülkelerin, hiçbir sorunlarının olmadığını görüyoruz. Biz de 2 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Bu konuda Gaziantep kilit il, kendisiyle birlikte diğer illeri de ayağa kaldırabilir.

İhracat şu ana kadarkinin en yüksek noktasında, ancak bizim istediğimizin altında. İhracat rakamlarını daha da artırmak lazım. Siyasi sınırlar ortadan kaldırabilir, ortak ekonomik sınırlar oluşturulabilir” diye konuştu.

Tüzmen ve iş adamları Suriye’de

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu ve beraberinde çok sayıda sanayici ve iş adamı Suriye’ye gitti. İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, ihracatta gelişme yaşandığını ve bu gelişmelerin kendilerini mutlu ettiğini belirtirken, GSO Başkanı Mehmet Aslan, Suriye ziyaretinde canlı hayvan ihracatının da gündeme getirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Canlı hayvan ihracatı olmazsa üretim de olmaz et pahalanır

Aslan, Suriye’deki veterinerlerin yanlış ve yanlı tutumlarından dolayı Suriye’ye ihracatın bittiğini, bunun da hayvancılık açısından ciddi tehditleri gündeme getirdiğini belirtti.

Aslan, “Canlı koyun ihracatçıları büyük sıkıntı içinde. Suriye, canlı hayvan sağlık koşulları konusunda sıkıntı yaratıyor. Canlı hayvan ihracatı artmalı. Bazıları canlı hayvan ihracatının artması durumunda et fiyatlarının artacağını düşünüyor. Oysa tam tersi durum söz konusu. Canlı hayvan ihracatı olmazsa üretim olmuyor ve et pahalanıyor. Çünkü şu anda ihracat olmadığından dolayı üretim durmuş, meralar boşalmış durumda” diye konuştu.

Büyük ülke olmanın gereği kalkınmadan geçer

Sınır Ticaret Merkezleriyle ilgili çok önemli gelişmeler olduğunu, bu merkezlerle Türkiye ve Suriye’nin ortak kalkınma sağlayacağını belirten Aslan, “Suriye’de serbest ticaret antlaşmasını görüşeceksiniz, bu anlaşmanın nasıl hayata geçirileceği netleşecek. 2008’de Arap ülkeleri AB gibi entegrasyona giriyor. Türkiye bu konuda ağabeylik yapacak ve yapması gereken bir ülke. Büyük ülke olmanın gereği diğer ülkelerle ortak olabilmek, ortak yatırım ve ticaret yapabilmekten geçer. Suriye ile birlikte ortak kalkacağız” dedi.

İşlevlerini tam olarak öğrenemedik

Aslan, Sınır Ticaret Merkezlerinin faaliyetleri konusunda doyurucu bilgiye sahip olmadıklarını, ilgililerin bu konuda daha bilgilendirici olması gerektiğini belirtirken, “Gaziantep olarak bu işin sekreteryasını biz yaptığımız halde Sınır Ticaret Merkezlerinin işlevini tam olarak öğrenemedik. Bize bu konu ile ilgili sorular yöneltiliyor, yeterli bilgiye sahip olamadığımız zaman yanıtlama konusunda sıkıntı yaşıyoruz. İlgili kurumların Sınır Ticaret Merkezlerinin nasıl işleyeceği konusunda net ve detaylı bilgiler ortaya çıkarması ve bizi bilgilendirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *