ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hızlı tren projesi için proje desteği kazandı

Hızlı tren projesi için proje desteği kazandı
YAYINLAMA: 04 Temmuz 2024 / 16.39
GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2024 / 16.39

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vedat Mehmet Karslı, "hızlı tren" çalışması için Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) proje desteği kazandı. Yrd. Doç. Dr. Karslı, 5 yıldan bu yana yürüttüğü çalışmayla "elektromanyetik yastık üzerinde doğrusal motorla hareket eden tren modeli" geliştirmeyi amaçladığını söyledi.

Öğrencileriyle birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında atölyede çeşitli uygulamalar yaptığını kaydeden Karslı, Türkiye'nin hızı trenini oluşturmaya yönelik çalışmaya TÜBİTAK'ın proje desteği sağlamasından memnunluk duyduğunu bildirdi. Karslı, gelişmiş ülkelerin 70-80 yıl dan bu yana elektrikle çalışan hızlı trenler yapma uğraşı içinde olduklarını, bu alandaki çalışmalara Almanya ve Japonya'nın önderlik ettiğini vurguladı.

TREN MODELİ HAZIR

Yrd. Doç. Dr. Vedat Mehmet Karslı, Türkiye'nin hızlı trenini yapmak için 2 aşamadan oluşan bir çalışma, yapmayı planladığını belirterek, şunları anlattı: "Kendi hızlı trenlerimizi yapmak için, laboratuvarımızda prototip olarak doğrusal asenkron motor tabanlı tren modelimizi kendimiz yapmış bulunuyoruz. TÜBİTAK'tan almaya hak kazandığımız kaynakla mevcut doğrusal motor modelimizi geliştirmeyi ve yenilerini yapmayı, elektromanyetik yastık sistemlerini geliştirmeyi, geliştirdiğimiz yeni sistemlerin komple kontrollerini yapmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla 12 metrelik kendi tasarımlarımıza uygun bir prototip ray taşıma sistemi yaptıracak, bu taşıyıcı ray üzerine monte ederek geliştireceğimiz doğrusal motor ve elektromanyetik yastık sistemlerini belirli bir performansa eriştirmeye çalışacağız. Bu taşıyıcı ray üzerinde çalışacak değişik doğrusal motor ve elektromanyetik yastık sistemleri modelleri geliştireceğiz ve test edeceğiz."

Test çalışmalarında öngördükleri başarıyı elde etmeleri halinde hızlı trenin ticari kullanımına yönelik çalışmalar yürüteceklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Vedat Mehmet Karslı, ikinci aşama çalışmalarının, TÜBİTAK'ın proje desteği uygulaması kapsamında olmadığını bildirdi.

Projenin ikinci aşamasında 12 metreden çok daha uzun bir taşıyıcı ray sistemi yapmayı hedeflediklerine dikkati çeken Karslı, şöyle konuştu: "Çok daha uzun bir taşıyıcı ray sistemi yapımı, yolcu taşımaya uygun doğrusal motor ve kaldırma sistemlerinin entegrasyonu, bu sistemlerin yüksek hız karşısındaki sorunlarının çözümü, sinyalizasyon sistemlerinin geliştirilmesi konulan ikinci aşamada yapacağımız çalışmalar. İkinci aşama için planladığımız çalışmaları yapabilmemiz için, birinci aşamadaki çalışmalarımızı başarıyla sonuçlandırmamız gerekiyor. Karslı, çalışmanın Pamukova'da yaşanılan hızlandırılmış tren kazasıyla bir ilgisinin bulunmadığını, proje üzerinde 5 yıldan bu yana çalıştığını söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *