Canlı hayvan ihracatı 300 milyon dolardan 5 milyon dolara düştü
Suriye sınır kapışının kapalı olmasından dolayı canlı hayvan ihracatının gerçekleştirilmediğini, bunun da canlı hayvan üretimini bitirme noktasına getirdiğini belirten Canlı Hayvan İhracatçıları Birliği Başkanı Rüştü Yıldız, "İhracat olmayan bir ülkede üretim olmaz. Üretim olmayan bir ülkenin de gelişmesi mümkün değildir. Ülkemiz için son derece önemli olan mandanın soyu tükeniyor" dedi.
Camız ve mandanın soyu tükeniyor
İhracat olmamasının canlı hayvan üretimini bitirme noktasına getirdiğini, bugün için bile bir iki hayvanın damızlığının bulunmadığını, tedbir alınmazsa bölgemize özgü olan koyun ve sığırın da soyunun tükeneceğini belirten Yıldız, "Suriye kapısı açılmayınca üretim olmaz. 1974'lü yıllarda 74 milyon koyun vardı, 35 milyona düştü. 18 Milyon sığır vardı, 10 milyona düştü. 12 Milyon keçi vardı, 6 milyona düştü. Mandanın ise soyu bitiyor" şeklinde açıklama yaptı.
Gaziantep'in 300 milyon dolarlık ihracatı 5 milyon dolara düştü
Canlı hayvan üretiminin ve ihracatının önemli merkezlerinden olan Gaziantep'te canlı hayvan ihracatının 300 milyon dolardan 5 milyon dolara düştüğünü belirten Yıldız, "Planlı bir hayvancılık politikasının olmaması hem üreticilere hem ülke halkına, hem de Gaziantepli ‘ye çok büyük kötülük oldu. 1984'te ithalat serbest, ihracatta ise koyun başına 15 dolar fon konuldu. Bu durum ihracatı cazip olmaktan çıkardı. Bu olumsuz süreci Irak Savaşı ve onun ardından konulan ambargo izleyince hayvancılık giderek kan kaybetti ve bugün için de sıfırlandı" diye konuştu.
Hayvancılığın bitmesi sağlıksız nesilleri getirir
Hayvancılığın gerilemesinin ekonomik kaybın, sosyal barışın yanı sıra toplum sağlığı için de son derece önemli olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Hayvancılığın gerilemesi, et, süt, yoğurt, peynir, yün, gübre olmak üzere yüzlerce sektörün gerilemesi, bunların yerini suni ve faydasız gıdaların alması demektir. Sağlıklı nesil, sağlıklı toplum için hayvancılık sektörünün ayağa kaldırılması gerektiğine inanıyorum. Bunun için de planlı bir hayvancılık politikası oluşturulmalı, en azından bugün için var olan alternatifler hemen değerlendirilmeli.
Et balık kurumlarının bir bölümünün özelleştirilmesi son derece talihsiz bir karardı. Şu anda özelleştirilen yerler zaten elden çıkmıştır, biz en azından kalanların değerlendirilmesini istiyoruz. Kalanların da kaybedilmemesi için askeriye ve benzeri kurumlar et ihtiyacını et balık kurumlarından karşılamalıdırlar" şeklinde açıklama yaptı.
Yem fiyatları çok pahalı
Yem fiyatlarının çok pahalı olduğunu, bu durumun iç pazarı olumsuz etkilediğini belirten Yıldız, "Koyun 3 milyon 600 bin lira ile 4 milyon lira arasında değişmektedir. Bu rakam normal piyasa ve halkın gelir durumuna göre yüksek bir rakam. Fakat üretici açısından değerlendirilecek olursa da düşük bir rakam. Çünkü üretici yemi çok pahalıya aldığı için koyun ona pahalıya geliyor. Şu anda arpa 380, saman ise 280 bin liradır" dedi.