ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Irak halkı da istikrar istiyor

Irak halkı da istikrar istiyor
YAYINLAMA: 15 Ocak 2024 / 19.55
GÜNCELLEME: 15 Ocak 2024 / 20.20

Irak’ta kurulan yerel hükümetin Iraklılar tarafından güvenilirliği bulunduğunu belirten ABD Büyükelçi Yardımcısı Robert Dutsch, Irak Ulusal Kongresi’nin önümüzdeki haftalarda toplanmasını beklediklerini söyledi. Irak’ta güven ortamının gerçekleştirilmesi için Türkiye gibi NATO müttefikleriyle ortak çalışmalar gerçekleştirileceğini belirten Dutsch, “Onlarca yıldan bu yanadır, ilk defa bütün Irak halkını temsil edecek olan ulusal kongre önümüzdeki haftalarda toplanacak. Ümit ediyoruz ki bu Iraklılar için destekleyici demokratik sürecin başlamasını sağlayacaktır. Bundan sonra demokratik kurumlar için istikrar ve demokrasiyi kurmak kolay olacaktır” dedi.

Demokratik sürecin başlangıcı olacak

Çeşitli temaslarda bulunmak için Gaziantep’e gelen ABD Büyükelçi Yardımcısı Robert Dutsch, Irak’ta güvenliği sağlamak için Türkiye gibi NATO müttefikleriyle ortak çalışmanın güvenliği artıracağını söylerken, “Ortak çalışmayı güvenliği üstüne alacak olan Irak polisi ve ordusuna, eğitimi NATO müttefikleriyle birlikte verebileceğimizi düşünüyoruz. Çünkü Irak vatandaşları da istikrar istiyor. Ancak güçlü bir Irak gücü sayesinde bu istikrarsızlığı yaratan ve sayısı az olan terör gruplarını bertaraf etmek mümkün olacak” diye konuştu.

Adil yargılanmasını ümit ediyorum

Irak’taki istikrarsızlıktan hem Iraklı vatandaşların hem de ABD’li askerlerin zarar gördüğünü belirten Dutsch, “Irak’ta istikrarın yakalanmasını çok önemsiyoruz. Çünkü Irak’taki terör hareketi ve istikrarsızlıktan hem Iraklı vatandaşlar mal ve can kaybına uğruyor, hem de ABD’li askerler” şeklinde açıklama yaptı. Saddam’ın yargılanmasının Irak halkının elinde olacak bir hükümet tarafından yürütüleceğini belirten Dutsch, adil bir yargılama ümit ettiklerini söyledi.

Dutsch ve Allison ilk defa Gaziantep’e geldi

Dutsch, ABD 2. Konsolosu Allicia Allison ile birlikte GSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Özmen’i ziyaret etti. Allison, Türkiye’ye yeni atandığını, hem Türkiye’de yeni olduğunu hem de Gaziantep’e ilk kez geldiğini, ziyaret amacının ise nezaket ve tanışma olduğunu söyledi. Dutsch, “Dinamizmini çok duyduğum Gaziantep’e ilk kez gelmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *