ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Irak’ta yatırımın önünde artık hiçbir engel kalmadı

Irak’ta yatırımın önünde artık hiçbir engel kalmadı
YAYINLAMA: 18 Mayıs 2023 / 17.45
GÜNCELLEME: 18 Mayıs 2023 / 17.46
Yabancı firmaların Irak’ta yatırım yapmasına engel bulunmadığını isteyen firmanın kendi sermayesi ile yatırım yapabileceğini ifade eden Amerika Birleşik Devletleri Adana 2. Konsolosu Deborah S. Hart, Irak’ta emlak satın alma yerine taşınmazların 40 yıllığına kiralanabileceğini söyledi.

Konsolos Deborah S. Hart iş adamlarını bilgilendirdi

GSO-AB bilgi bürosu bünyesinde Türkiye-Irak ticari ilişkileri ve Irak’ta iş yapma olanakları konulu toplantı düzenlendi. GSO toplantı salonunda düzenlenen toplantıya GSO Başkan Vekili Mehmet Özmen başkanlık etti. Firmaların ilgi gösterdiği toplantıya konuşmacı olarak davet edilen ABD Adana 2. Konsolosu Deborah S. Hart’ın Irak‘ın genel durumu, Irak’ta nasıl iş yapabileceği, Irak’ta anahtar sektörler, Irak’ta iş kaynakları, ihracat kredi kurumları ve Irak için açılan ihaleler ve akreditif konularında bilgi verdi.

İsteyen firmalar aracısız, yalnız başına Irak’ta yatırım yapabilir

Adana 2. Konsolosu Deborah S. Hart’ın yabancıların Irak’a yapacakları yatırımların önünde engel olmadığını, Iraklı bir firmayla ortak yatırım yapma zorunluluğu bulunmadığını belirterek, “Irak’ta yatırım yapmak isteyen firmalar, Iraklı işadamları ile aynı haklara sahip. Yani yatırımcı isterse %100 kendine ait sermaye ile yatırım yapabilir ve ortak yatırım yapabilir. Hiçbir engel yok. Emlak konusunda satın almak yerine bir taşınmaz 40 yıllığına kiralanan biliyor. Irak’ta yatırım yapanlardan %15 vergi alınıyor, buna ilaveten %5 civarında Irakın yeniden yapılanmasıyla ilgili vergi var. Fakat insani yardım alanlar için yapılan ve talep edilen yardımlar bunların dışında. Yabancılar da Irak’ta kendi faaliyetini, varlığını sürdürebilir. Aracı firma kullanmaya gerek yok” dedi.

17 bankanın altısı yabancılara ait

Şu anda Iraklı, Irak kanunları, koalisyon gücü kanunları ve İslami kanunların geçerli olduğunu hatırlatan Deborah S. Hart, Irak’ta yatırım kadar finans konusunun da önemli olduğunu belirterek, “Aslında diğer ülkeler içinde finans konusu önemli, fakat Irak için biraz daha fazla önemlidir. Halen Irak’ta 17 banka var, bunların altısı tamamen yabancı, diğerlerinin %50’si yabancı ortaklı. Bankalarda yeniden yapılanma var. Halen ticari işleri yürüten 2 milyar dolar destekli bir Irak bankası bulunuyor” şeklinde konuştu.

Iraklı firmalarla tanışmak için farlar çok yararlı olur

Irak’ta bir ortak veya dağıtıcı bulmak için araştırma yapmak gerektiğini söyleyen Deborah S. Hart, “Irak’ta ortak iş yapmak istenildiğinde bunun iyice araştırılması, sağlam firmalarla iş yapılması daha akılcı olacak. Bu konuda açılan farlar firmalarla tanışma anlamında önemli. Örneğin yakında Dubai’de fuar açılıyor, Iraklı firmaların katılımı olacak. Fuarlar, tanışmak için önemli fırsat” dedi.

Irak’ta 87 milyar dolarlık bütçe oluşturuldu

Hukuki anlamda, işçi, bankacılık, vergi ve patent gibi alanlarla ilgili kanunlar bulunduğunu söyleyen Deborah S. Hart, şu an Irak’ta 87 milyar dolarlık bir bütçe oluşturulduğu, bunun sağlık, su, liman ve hava yollarının onarım ve yapım işi, petrol yataklarının elden geçirilmesi, güvenlik gibi alanlar için harcanacağını kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *