ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kadın da yerleşim yeri gösterebilecek

Kadın da yerleşim yeri gösterebilecek
YAYINLAMA: 16 Şubat 2021 / 13.17
GÜNCELLEME: 16 Şubat 2021 / 13.17
Yeni Medeni Kanunla eski Medeni Kanun arasında çok büyük farklılıklar olmadığını belirten Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yavuz, yeni yasada 40 civarında yeni madde olduğunu ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda hafta sonu “Türk Medeni Kanunu” konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. O. Gökhan Antalya, Türk Hukuk Kurumu Temsilcisi Av. Tahir Büyüktanır, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Üyesi Ali İhsan Özuğur, Yargıtay 14. Hukuk Dairesi Üyesi Mehmet Handan Surlu ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yavuz konuşmacı olarak katıldı.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yavuz, yeni medeni kanunda çok büyük değişiklikler olmadığını söylerken, “Eski medeni kanunda ikametgah olarak geçen terim, yerleşim olarak değişmiştir. Eskiden bir kişi yerleşim yeri değişmeden kendisini başka yerde göstererek işlem yaptırabiliyordu. Şimdi ise yerleşim yerinin değiştirilmesi için ancak, yeni bir yerleşim yerine gittikten sonra değişiklikler yapılabilir. Önceden yerleşim yeri olmayan, ya ' da yurt dışından Türkiye’ye yeni gelen ve henüz yerleşim yeri olmayanlar için yeni düzenlemeler vardır” dedi.

Yavuz, eşler arasında da eşitliğin sağlanmaya çalışıldığını bildirerek, “Kocası tarafından terkedilmiş veya ayrılmış kadınlarda yerleşim yeri hakkına sahiptir. Eskiden eşi tarafından bırakılan kadın, dava açmak istediğinde ancak kocanın ikametgahında müracaat edebiliyordu. Ancak şimdi kadın kendi yerleşim yerinden de müracaat edebilecek. Eski medeni kanunda ev satın alındığında veya kira sözleşmesi yapıldığında genelde erkeğin üzerine yapılırdı. Erkek istediği zaman evi satabilir veya başka yere taşınabilirdi. Şimdi ise kadının izni olmadan böyle bir şey yapması imkansız hale getirildi” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *