ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kalp hastalıkları birinci sırada

Kalp hastalıkları birinci sırada
YAYINLAMA: 22 Aralık 2020 / 13.25
GÜNCELLEME: 22 Aralık 2020 / 13.25
Kalp Hastalıklarının ölüm nedenleri arasında en üst sıralarda bulunduğunu belirten Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Faruk Aksoy, dünyada yaş ortalamasının gittikçe arttığını ve buna paralel olarak kalp hastalıklarının da artış gösterdiğini ifade etti.

Aksoy, kalp hastalıklarının ortaya çıkmadan önlenmesi, riskin azaltılması için 30 yaşını aşmış herkesin kolesterol takibi, şeker ve tansiyon kontrolü yaptırması gerektiğini bildirdi. Aksoy, kandaki yüksek kolesterolün kalp hastalıklarına yol açabildiğini söyledi. , “Kolesterolü sağlıklı yiyecekler yiyerek, kilo vererek ve egzersiz yaparak düşürebilirsiniz. Bazı insanlar ayrıca ilaç alma ihtiyacı duyarlar, çünkü diyetlerini değiştirmek yeterli olmayabilir. Düşük yağ ve düşük kolesterol içeren meyve ve sebzeler, tahıl, pirinç, yağsız kırmızı et ve derisi alınmış tavuk eti, yağsız balık ve midye, fasulye ve bezelye, sınırlı miktarda fındık ve ceviz ve sınırlı miktarda doymamış zeytinyağı ve ayçiçek yağı kullanılmalıdır” diye konuştu.

Aksoy, sigaranın kalp ve damar hastalıklarında en önemli risk faktörleri arasında sayıldığını kaydettiğini ve kalp hastalıklarından ölümlerin, beşte birinin nedeninin sigara olduğunu söyleyerek, “Sigara ayrıca sigara dumanına maruz kalan binlerce içmeyeni de etkilemektedir. Çocuklarda ve bebeklerde enfeksiyon, hastalık ve ölümlere neden oluyor. Sigara içiyorsanız, her yıl sigara nedeniyle ölen 417 bin kişiden biri de siz olabilirsiniz. Sigara içmeyi bıraktığınız zaman bu riski azaltırsınız. Sigara içmeyi bıraktığınız zaman kalp krizi geçirme olasılığınız da azalır. Daha önceden kalp krizi geçirdiyseniz ve sigara içmeyi bıraktıysanız, ikinci bir kalp krizi geçirme riskini de azaltırsınız” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *