Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, "Batıda, büyük kentlere göç başlayınca kent planlaması yapıldı, ancak Türkiye'de kente göç başlayınca planlamadan vazgeçildi" dedi.
Tarihi Kentler Birliği toplantısına katılan Ekinci, Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi'nde "Mimarlar Odası'nın 50 yılı" konulu sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de kent planlamasının Cumhuriyet'in ilanından hemen sonra başladığını söyledi.
Avrupa'da kent planlamasının 19. yüzyılın ortalarından itibaren başladığını anımsatan Ekinci, insanların "kaderciliği" bırakmasının ardından, kentleşmede reform yaşandığını öne sürdü. Köyden kente iş için gelen işçilerin kentlerde nereye yerleşeceği konusunda ortaya çıkan sorunun kent planlamasını yarattığını kaydeden Ekinci, "Batıda, büyük kentlere göç başlayınca kent planlamaları yapılmaya başlandı, ancak Türkiye'de kente göç başlayınca planlamadan vazgeçildi" diye konuştu.
Ekinci, 1950'li yıllarda herkesin istediği yere fabrika kurabilmesi gibi bir durumun ortaya çıktığını ve fabrikalar etrafında, fabrikalarda çalışan işçilerin oturduğu gecekonduların oluşmasının, o dönemin Türk filmlerine yansıdığını ifade ederek, bu durumun da Türkiye'nin 30 yıl boyunca gelişmesine engel olduğunu savundu.
Tarihi İtalyan kentlerinin dar sokaklarındaki dokuları yıkmamak için otomobil sektöründeki Fiat şirketinin dünyanın en küçük otomobillerini yaptığını belirten Ekinci, "Biz de büyük Amerikan arabalarına yol açmak için kentler yıkıldı. Öyle bir süreç başlatıldı ki tarihi yok etmekle zenginleşme sağlandı" diye konuştu.
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Genel Başkanı Metin Sözen ise Gaziantep'in tarihi çekirdeği çok yüklü bir kent olduğunu, mimarlar odasının 50 yıllık tarihi içinde, Gaziantep Mimarlar Odası'nın yaptığı faaliyetlerin yazıya dökülmesi gerektiğini kaydetti.