Kentin hava kalitesi açısından en temiz yeri olması beklenen Karataş mevkiinde sabah saatlerindeki berrak havanın, akşam saatlerinde yerini sis bulutlarına ve dumana bıraktığı ifade edilirken, kentin çukurda kalan bölgelerinde ise insanların nefes almakta güçlük çektiği ifade edildi. Sabahın erken saatlerinde başlayan acı duman ve sisin akşama doğru yerini flu bir görünüme bıraktığı ifade edilirken, "Havaya bakıp akşam oldu zannediyoruz. Oysa kentin üzerine çöken karanlığın kirli hava olduğu ortada" denildi.
Kentin üzerine çöken duman ve sisten dolayı arabaların gün içinde farlarını yakmak zorunda kaldığı belirtilirken, kalitesiz kömürlerin hava kirliliğini artırdığına dikkat çekildi.
Niziplioğlu, hava kirliliği olmadığını iddia etti
Gaziantepli sabahın erken saatlerinde bile nefes almakta sıkıntı çekerken, Çevre ve Orman Müdürü Mesut Niziplioğlu. Gaziantep'te hava kirliliğinin sınır değerlerin çok altında olduğunu ve hava kirliliği sorunu bulunmadığı görüşünü savundu. Niziplioğlu, "Kasım'ın ilk 15 gününde kükürtdioksit oranı 71 miligram / metreküp. partikül madde yani is ve duman 106 çıktı. Aylık ortalama kükürtdioksit oranındaki sınır 250 miligram / metreküp, partikül madde de ise 200 miligram/metreküptür. Kısa vadede günlük sınır değerlerinde kükürtdioksit 400 miligram / metreküp partikül metrede ise 300 miligram/metreküpü aştığı takdirde tehlike sınır başlamış olur. İlimizde kesinlikle bu sınırların yüzde 35'i dahi yakalanamadı" şeklinde açıklama yaptı.
Kentin üç ayrı bölgesinde günlük ölçüm yapılıyor
15 Kasım'dan itibaren kentin üç ayrı bölgesinde günlük ölçüm yaptıklarını ve ölçümler sonucu ortaya çıkan bulguların iç açıcı olduğunu iddia eden Niziplioğlu, "Hükümet konağında, itfaiye istasyonu civarında ve Karşıya Şehit Mahmut Söylemez Caddesi'nde ölçüm yaptırıyoruz. Ki buralar bize göre kirliliğin yoğun olduğu yerler. Önceki gün partikül madde dediğimiz duman is hükümet konağında 66, itfaiye civarında 73, Karşıyaka da ise 73 miligram/metreküp çıktı. Oysa bunun günlük ortalaması 300 dür. Kükürtdioksit oranlarına gelecek olursak, yine önceki gün hükümet konağında kükürtdioksit 84, itfaiye civarı ve Karşıyaka'da ise de 94 çıktı. Bunun da günlük ortalaması 400'dür. Bakın Gaziantep'teki değerler yüzde 30'una denk geliyor, yani sınır değerlerin altında" diye konuştu.
25 Kömür satış izin belgesi verildi
Kentimizde hava kirliliği olmamasına rağmen bir dizi çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Niziplioğlu, "Hava kirliliği bilindiği üzere kalorifer, soba ve sanayi tesislerinin bacalarından çıkan duman ve motorlu taşıtların egzozlarından çıkan gazlarla birlikte çok sayıda etkenin, havanın doğal yapısı içerisinde oluşturdukları kükürtdioksit, azot monoksit, karbonmonoksit ve karbondioksitle birlikte bir çok gazdan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle ilimizde 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun hava kalitesinin korunması yönetmeliği gereği hava kalitesinin korunmasıyla ilgili denetim ve çalışmalar yapılıyor. Kış sezonunda satışa sunulacak kömür için, 25 firma kömür satış izin belgesine müracaat etti. 25 Kömür satış izin belgesi verildi. Satılması ve yakılması yasak kömür sattığı tespit edilen 11 kişiye 7 milyar 524 milyon 997 bin lira idari para cezası verildi. 133 Bin 990 kilogram kömür ise yediemine teslim edildi" şeklinde açıklama yaptı.
Çevre hattına 68 ihbar geldi
"181 Alo Çevre Hattı'na 28 yazılı, 40 sözlü olmak üzere toplam 68 şikayet yapıldı ve bunlar anında değerlendirildi" diyen Niziplioğlu, "İl sınırları içinde anız yakan 8 kişiye 11 milyar 675 milyon 168 bin lira para cezası verildi. 46 Bin 909 aracın egzoz emisyon ölçümleri yapıldı. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen 4 araç sahibine toplam 17 milyar 512 milyon. 574 bin lira idari para cezası uygulandı. 45 Sanayi tesisi denetlenerek hava kirliğine neden olan etmenlerin ortadan kaldırılması sağlandı. 10 İşletmeye 20 milyar 431 milyon 575 bin lira idari para cezası verildi. 3 Ayrı noktada hava ölçümleri günlük olarak yapılmakta, ölçüm sonuçları ise Maanoğlu Köprüsü yanında 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı içerisinde bulunan panoda halkımızın bilgisine sunulmaktadır" diye konuştu.