Töreden, inanışa kadar pek çok etken önemli olsa da en önemlisi bilinçsizlik
Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Kamil Zengin, kız çocuklarının okula gönderilmemesinde pek çok etkenin önemli olduğunu, bunların başında ailelerin bilinçsizliği ve eğitimsizliğinin geldiğini vurgularken, Gaziantep’te 16 bin kız çocuğunun eğitim hakkının engellendiğini söyledi.
“Kızları okutamamak ayıbımız”
Zengin, gelişmiş ülkelerde kız-erkek çocuklar arasında, kızların okullaşma oranının yüzde 90 olduğunu, ülkemizde ise erkeklerin okullaşma oranının kızlara oranla yüzde 98 olduğunu söyledi. 10 milyon İlköğretim öğrencisinden sadece 640 bininin kız öğrenci olduğunu belirten Zengin, “Kız ve erkek öğrenciler arasındaki okullaşma oranı çok yüksek. Ülke olarak bu bizim için çok büyük bir ayıptır” dedi.
Devlet cehaletle savaşmak istiyor
Milli Eğitim Bakanlığının hedefinin Türkiye’de kızların okullaşma oranını yüzde 98’e çıkararak erkek öğrencilerle eşitlemek olduğunu söyleyen Zengin, “Bakanlığımızın hedefi Türkiye’de okullaşma oranının kız ve erkeklerde yüzde 98-99’lara ulaştırmaktır. Başta Cumhurbaşkanı ve eşleri olmak üzere devletimiz kızların eğitimine özel bir önem veriyor. Yetkililerin il il dolaşarak her fırsatta kızların eğitimine ağırlık vermeleri ve bunu dile getirmeleri denebilir ki artık devlet cehalet ve kızların eğitimiyle uğraşmak için bütün varlığını, bütün gücünü ortaya koymaktadır” dedi.
Kızların okullaşma oranı yüzde 98’e çıkartılmalı
“Kızlarını eğitmeyen bir milletin geleceği hüsrandır” diyen Zengin, “Çünkü bugünün kızları yarının anneleridir, yarının aile reisleridir. Çocuk daha 20 günlükken annesiyle iletişime başlar. Onunla gözleriyle anlaşır, davranışlarıyla cevap verir. Yani tüm çocuklar temel bilgilerini annesinden almaktadırlar. Çocuk eğitimi 3 boyutta oluşturmaktadır, birisi aile eğitimi diğeri çevresi ve sonuncusu da okuldur. Bu üçlü ayağın bir tanesi noksan olduğu zaman tek ayak yada iki ayak üzerinde kalkınmışlığın olması mümkün değildir. O halde kızların eğitimini mutlaka başarmalıyız” şeklinde açıklama yaptı.
En önemli etken bilinçsizlik
Kızların okullaşamamasında pek çok etkenin rol oynadığını ancak bunların içinde en önemlisinin ailelerin bilinçsizliği olduğunu belirten Zengin, “Tabi ki kızların okullaşamamasında birçok engel vardır. Bunların başında ekonomik nedenler, töreler, inançlar, kızların ikinci üçüncü sınıf vatandaş gibi görülmesi, erken evlilik, erken gelişmişlik gibi birçok unsurlar karşımıza çıkmaktadır. Bütün bunların üzerinde bir neden vardır, bu neden ise vatandaşlarımızın bilinçlenmemiş olmasıdır. Yani eğitime gerekli ağırlığın verilmesi gerektiğini bilmemesidir. Bütün olumsuz şartlara rağmen erkeklerde yüzde 98 okullaşma sağlandığına göre erkeklere verilen önem kızlara da verilmiş olsa, hiç olmazsa yüzde 98’lere çıkmasa bile yüzde 70’lere çıkmış olurdu” diye konuştu.
16 bin kız çocuğu okula gitmiyor
“Gaziantep’te kayıtlı olan kız ve erkek öğrenciler arasındaki fark 16 bindir. Bu demektir ki 6-14 yaş arasındaki 16 bin tane kız okula gitmemiştir” diyen Zengin, “Sanki okula kızları göndermek ayıpmış gibi bir inanç var halkımız arasında. Kars'ta karşılaştığımız bir ailede erkekler kızların okumasının ayıp olduğunu söylediler. Onlara, ‘Siz eşinizi doktora götürdüğünüz zaman kadın doktoru mu ararsınız erkek doktoru mu’ dediğimde o da ‘Ben eşimi kadın doktora muayene ettiriyorum’ dedi. ‘Peki neden sen kızını okutup doktor etmiyorsun da kendi eşini kadın doktor muayene etsin istiyorsun. Sen de kızını okutsan öğretmen etsen, doktor etsen, o da toplum kalkınmasına faydalı olsun’ başkasının kızlarına katkı sunsun demiyorsun, deyince. ‘Haklısınız’ dedi. Peki dedim Kuran-ı Kerim’e inanıyorsunuz, Kuran’da ‘Allah’ın adıyla oku’ diyor. Sadece Kuran-ı Kerim oku demiyor. Oku da ne okursan oku diyor. Bunu erkekler için uyguladınız da neden kızları okutmadınız dedim. Yine haklısınız diyor. Evet bir takım engeller var. Ama esas engel insanların bilinçsiz ve bilgisiz olmasıdır. Kızların en az erkekler kadar okuması gerektiğine halkımız bir türlü inanamamış” dedi.