Topraklarımızın altı antik kent kaynıyor... Fıstık bahçesinde mozaik bulundu
Şehitkamil İlçesi'ne bağlı bir köyde Antepfıstığı bahçesinde toprağın 20 santimetre altında benzer mozaik bulundu. Şehitkamil İlçesi Küllü Köyü Ziyaret Tepe mevkiinde Ali Yıldız'a ait Antepfıstığı bahçesinde köylüler tarafından bulunan mozaik yetkililerin ilgisini bekliyor.
Vatandaşlar tarafından 3 ay önce toprak sürülürken ortaya çıkan mozaik, gün yüzüne çıkarılarak sergilenmeyi bekliyor. Toprak altında yüzlerce yıl kalmasına rağmen ciddi hasara uğramadığı görülen mozaik, vatandaşlar tarafından 3 ay önce Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne bilgi vermelerine rağmen, halen toprak altında bulunduğu iddia edildi. Aynı bölgede başka mozaiklerin ve tarihi eserlerin de olabileceğini ifade eden vatandaşlar, bir an önce bölgede kazı çalışması yapılmasını istiyorlar.
Müzeye haber verdik ilgilenen olmadı
Küllü Köyü'nden Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne bir dilekçe ile başvuruda bulunan İdris Yavuz ve Ümit Aslan, yetkililerin konuya duyarsız kaldığını ileri sürdüler. Yavuz ve Arslan, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne 31 Aralık 2004 tarihinde dilekçe ile başvurmalarına rağmen halen mozaiğin toprak altında kaldığını savunarak, şunları söyledi: "Burada kuş resminin bulunduğu bir mozaik daha vardı. Gördüğümüz zaman resmini çekip yetkililere gösterdik, ancak kimse ilgilenmedi. Tarlayı sürerken, bu kuş resminin bulunduğu mozaik traktör tarafından parçalanmış. Parçaları şimdi tarlanın içerisinde bulunuyor. Biz bu bölgenin denetim altına alınmasını istiyoruz" dediler. Vatandaşlar böl- gede zaman geçirilmeden kazı çalışması yapılması gerektiğini, aksi halde tarihi eser kaçakçılarının bölgede kaçak kazı yaparak mozaikleri kaçırmasından ya da çift sürerken traktörün mozaikleri parçalamasından endişe duyduklarını bildirdiler.
Yazı yazdık cevap gelmedi
Arkeoloji Müze Müdürü Hamza Güllüce ise, konunun takipçisi olduklarını söyledi. Bölgedeki mozaiğin kurtarılması için ilgili yerlere yazılar yazıldığını, ancak henüz cevap gelmediğini söylediler. Mozaiğin bulunduğu Antepfıstığı bahçesi sahibinin yurt dışında olduğunu ve bu nedenle muvafakat yazısı alamadıkları için kazı çalışması yapamadıklarını belirten Güllüce, buradaki tarihi eser ve mozaiklerin kurtarılması için ek tedbirler alınarak, acil kurtarma kazısı başlatılması gerektiğini kaydetti.
Arazi sahibinin izni bekleniyor
Güllüce, 2002 yılında bu alanda kaçak kazı yapıldı. Jandarma bu kişileri yakaladı. Bunun üzerine 2004 yılı sonunda bize köylüler tarafından kazı başvurusu yapıldı. Başvuru üzerine çalışma başlattık. Adana Eski Eserler Koruma Kurulu'ndan tarafından kazı izni istedik. Kurul ise arazi sahibinin yurtdışında olması nedeniyle izin istedi. Şu anda izni bekliyoruz. İznin gelmesi halinde kazı çalışmalarına yakında başlayacağız" diye konuştu.
Mozaikte hayvan motifleri var
Toprak altında bulunan mozaiklerin Roma döneminin son döne mi ile Bizans döneminin başlarına ait olduğunu, mozaikler üzerinde hayvan ve kuş figürleri bulunduğunu anlatan Güllüce, mozaiğin antik Zeugma Kenti'nden çıkarılan mozaiklerle aynı özellikleri taşıdığını ve 100 metrekare olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.