ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kültür ve sanat toplumu yaratmak zorundayız

Kültür ve sanat toplumu yaratmak zorundayız
YAYINLAMA: 17 Kasım 2024 / 15.04
GÜNCELLEME: 17 Kasım 2024 / 15.04

Gaziantep'in büyük bir kurtuluş mücadelesi verdiğini hatırlatan Kenan Işık, insanların sadece savaş zamanı düşmanla mücadele etmediğini, zamanımızda toplarla tüfekler savaşa girmek yerine fikirle sınırların aşıldığını belirtti. Kültürel yozlaşmayı önleminin tek yolunun kültür ve sanat toplumu yaratılması olduğunu vurguladı.

Teknoloji ve medya sayesinde sınırlar kolay aşılıyor

GAGİAD'ın davetlisi olarak geçtiğimiz hafta sonu Grand Otel'de düzenlenen imza günü ve söyleşiye katılan tiyatro sanatçısı Kenan Işık şunları söyledi: "Dünyada eşit bir paylaşım yok. Demokrasilerin yumuşak karnı, düşmanın içeri girmesine fırsat tanıyor. Şu zamanda bilgisayarlarla dünyanın en ücra köşelerine bile giriliyor. Medya ve teknoloji ile bir ülkenin içine giriliyor. Sanat ve kültür ihracatı yapılabiliyor. Nereden ne alabilirimin hesabı yapılıyor. Gelişmiş ülkeler tekellerine yeni iş kolları aradığında sanat ve kültür akıllarına geliyor. Biz bu alandan para kazanabilirmişiz diyorlar. Biz neden yapmıyoruz? Tüketim toplumu olarak ürettiklerimizi tüketmeliyiz ki üretimimiz devam etmeli şeklinde konuştu.

Amerika, kültür ve sanattan yılda 250 milyar dolar gelir sağlıyor

Amerika, sanat ve kültür alanında, film, müzik, kitap gibi sanat ve kültürde yılda 250 milyar dolar gelir sağlıyor. Bir Yüzüklerin Efendisi filmi 3 defa çekildi ve bundan 250 milyon dolar gelir elde edildi. Truva filmi çekildi ve filmin olmasına rağmen 1 milyar dolar katkısı varmış. Bir sanat kuşağı oluşturuluyor. Gaziantep te gördüğüm kadarıyla tüm afişlerde yabancı filmler var. Yerli filmler yok denecek kadar az. Bu yabancı filmlerin bizim kültürümüze bir katkısı oluyor mu? Hayır. Bize bunlar bir katkı sağlıyor mu? O da yok. Sanatımız o filmlerle özdeşleşiyor. Film kültürümüz yabancı film kültürü oluyor. Yabancı filme giriyoruz, izledikten sonra çıkıyoruz ve o filmin artisti ile özdeşleşiyoruz. O ne giymişse biz de aynısını giymek istiyoruz. O filmde kola görüyoruz, onu almak istiyoruz. Paramız olmasa bile o artist ne yapmış ne etmişse almak istiyoruz ve paramız olmasa bile kredi kartı kullanıyoruz yine de alıyoruz" dedi.

Medya gizli reklam yapıyor

"İşadamlarının kar etmek için sanatı kullanmak aklına geldi mi veya spor alanını kullanmak aklınıza geldi mi diye soran Kenan Işık, "Sanat kisvesi altında yapılan bazı filmler ve şarkılar topluma kalitesizlik empoze etti, Yediğimiz, giydiğimiz eskisine göre daha iyi ama acaba mutlu muyuz? İşte bu mutluluğu bize sağlayan gerçek sanattır. Gazetelerimize bakın arka sayfada bir yabancı oyuncunun haberi yazılıyor. Bundan bana ne, bana ne katkı sağlayacak? Bir oyuncu eşinden ayrılmış diye gazetede veya televizyonda görüyoruz. Bundan bize ne? İşte reklam budur. Önce o yazıyı okuyoruz, sonra okuduğumuz haberin sahibi şarkıcının kasetini almaya gidiyoruz. Medya bilerek veya bilmeyerek onun gizli reklamını yapıyor. Demokrasiler buna açık kapı bırakıyor. Demokrasi yanış değil, yanlış olan denetlemelerdir. Denetlemeler bu konuda sıfırdır" dedi.

Kültür ve sanat toplumu yaratmalıyız

Bir izleyicinin "Sizi özellikle Kim 500 Milyar Yarışması ile tanıdık. Acaba oradaki soruların cevaplarını biliyor muydunuz? sorusuna Kenan Işık. Kim 500 Milyar Yarışması'nda prosedür gereği soruların cevaplarını bilmemem gerekiyordu. Ama kendi genel kültürümle ben bu soruların zaten yüzde 80 biliyordum. Ama bildiğimi yarışmacıya yansıtmamam lazımdı" şeklinde yanıtlarken, Vali Yardımcısı Gökhan Kişioğlu'nun "Küreselleşen dünyada kültür yozlaştırılıyor, bu yozlaştırmayı önlemek için ne yapmalıyız " şeklindeki sorusuna da "En önemli önlem kültür ve sanat toplumu oluşturmaktır. Eğer biraz daha silah almadan vazgeçersek ve biraz daha sanata yatırım yapar ve sanatı ön plana çıkarırsak bu yozlaşmayı önleyebiliriz yanıtını verdi.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *