Genç çiftler ekonomik yokluk yüzünden geleceğini karartıyor
Dar gelirli insanların nikah yaptıramadan birlikte yaşayıp, çocukların nüfusa kaydettirilememesinin önündeki en büyük engelin nikah işlemleri sırasında ödenmesi gereken zorunlu ücretler olduğu vurgulanırken, yalnızca kan testi için 112 milyon lira gerektiği belirtildi. Yeni evlenecek çiftlerin kan testi yaptırmadan evlenmesinin gelecekte özürlü çocuk sayısında artışa neden olacağı ifade edildi.
Genç çiftler kan testi yaptıramıyor
Nikah yaptırmak isteyen çiftlerin yaptırması gereken kan testlerinin 112 milyon, nikah cüzdanı için ise Maliye'ye 20 milyon lira ödenmesinin dar gelirli insanları nikahsız yaşamaya zorladığı belirtilirken, "Resmi nikah yaptırmak isteyen çiftlerin sağlıklı olup olmadıklarını belirten bir kan testi yapılıp, bunun sonucunun nikah işlemleri için evrakların arasına konulması gerekir. Bu karar son derece iyi niyetli alınmış bir karar olsa da sosyal güvencesi olmayan dar gelirli insanları mağdur ediyor. İnsanların düzenli bir işi olmadığı gibi zaten sosyal güvencesi de olmuyor. Ancak kendi imkanlarını zorla yarak evlilik yapmak isteyen kişiler, nikah dairesine geliyor. Burada 112 milyon lira ücret istendiğini duyunca resmi nikah yaptırmadan düğün yapmayı tercih ediyor. Resmi nikahın ertelenmesi, kişilerin sağlıklı olup olmadıklarını da öğrenmeleri fırsatını ortadan kaldırıyor" dedi.
112 Milyon sağlıksız nesillerin yetişmesine zemin hazırlıyor
Evlilik öncesi yapılan kan testinin normal şartlar altında 10 milyon liraya da yapılacağını, ancak mevcut rakamın bugün için 112 milyon lira olduğunu belirtilirken, "Kan testinin bedelinin yüksek tutulması o gün için belki sadece çiftlerin tepkisine neden olup, resmi nikahsız evliliğe neden oluyor. Fakat bu ihmalin bedelini daha sonra toplumun büyük bir bölümü ödemek zorunda kalıyor. Evlilik öncesi paradan kaçıp kan testi yaptırmayan çiftlerin, çocuklarının özürlü doğma ihtimali yüzde 50 oranında artıyor. Özürlü çocuklar doğması ileriki yıllarda hem çiftleri hem de toplumu olumsuz etkiliyor. Üretim kaybından, toplumsal barışa kadar pek çok yelpazeye bu olumsuzluk yansıyor. Bunlardan önemlisi de sağlıksız bir neslin devamına zemin hazırlıyor. Oysa bu kadar büyük sorunlara meydan verilmese de bu test ya ücretsiz ya da sembolik rakamlarla yapılsa hem bireyler hem de toplum mağdur olmaz" denildi.
Çocuk vatandaş olabilmek için yıllarca mahkemelerle uğraşıyor
Resmi nikahsız yaşayanların ileride karşılaşacakları sorunların mahkemeleri de meşgul edip zor durumda bıraktığına dikkat çekilirken, "Kan testine giden parayı esirgemeden başlayan ve nikahsız yaşayıp çocuk yapmaların tek sıkıntısı sağlıksız çocuklar değil. Sağlık sorunu olmayan, ancak babanın ölümü durumunda anne ve çocuğun ortada kalıp mağdur olması da var. Nikahsız evlilikten doğan çocuklarda anne ya da babadan biri ya da her ikisi birden ölünce çocuğun nüfus kaydı için mahkemeler yıllarca oyalanıyor" şeklinde açıklama yapıldı.