ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Nevruz, yüzyıllardan beri kutlanan bir kültür bayramı

Nevruz, yüzyıllardan beri kutlanan bir kültür bayramı
YAYINLAMA: 21 Ekim 2024 / 13.15
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2024 / 13.15

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Taciser Onuk, ekonomisi güçlü, eğitimi iyi, örf, adet ve geleneklerine sahip ülkelerin dünyada söz sahibi olduğunu söyledi. Türkiye'de son yıllarda Nevruz'un değişik kesimlerde başka amaçlara alet edilerek farklı yöntemlerle kutlanmaya çalışıldığını ifade eden Prof. Dr. Onuk, "Nevruz, bir Türk bayramıdır. Ama Türkiye'de yaşayan bütün vatandaşların Nevruz'u kutlamaları en doğal haklarıdır. Nevruz Bayramı'nı en coşkulu şekilde kutlamak için, tüm kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri çaba göstermeliler" dedi.

Nevruz, baharı müjdeler Türkiye'de art niyetli değişik kesimlerin, siyasi parti veya sivil toplum örgütü adına düzenledikleri Nevruz şenliklerinde bölücü örgüt lehine propagandalar yaparak huzur bozucu davranışlarda bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Onuk, Gaziantep Üniversitesi'ndeki konuşmasında şunları söyledi "Yapılan eylemlerin, gösterilerin, Nevruz Bayramı ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Nevruz, baharı müjdeler. Bu nedenle Orta Asya Cumhuriyetlerinde, Anadolu'da yıllardır baharın müjdecisi olarak Nevruz kutlanır. Yakılan Nevruz ateşi ilkbaharın müjdecisi, değişimin, ölümün ve doğuşun habercisidir. Nevruz, kesinlikle terörü; şiddeti ve kavgayı anımsatan bir gün değildir. Nevruz barışı, huzuru ve kardeşliği simgeleyen bir bayramdır. Bu güzel günü bahane edip, eylemlerle gölgelemek isteyenler, yalnızca huzurumuzu bozmak isteyenlerdir.'

Sözü dinlenen ülke olabilmek için daha çok çalışmalıyız

Prof. Dr. Onuk, bu tip oyunlara gelinmemesini istedi, hep birlikte çalışarak ülkeyi daha fazla kalkındırmak gerektiğini bildirdi. Prof. Dr. Onuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Atatürk'ün (Türk, öğün, çalış, güven) sözünü asla unutmamalıyız. Dünyada sözü dinlenen ülke konumuna gelmek için, çok daha fazla çalışmalıyız. Çünkü, ekonomisi güçlü, eğitimi iyi, örf adet ve geleneklerine sahip ülkeler, dünyada söz sahibidirler. Bunu unutmamalıyız."

Nevruz, biraz da dini motifler kutlanılan bir bayramdır

Prof. Dr. Reşat Genç de "Nevruz bir yılbaşı bayramıdır. Bizim geleneklerimize göre Nevruz bahar bayramıdır. Nevruz tabi ki kültürden kültüre farkı algılanır ve farklı şekilde kutlanır. Nevruz'da renk renk elbiseler giyilir, oyunlar oynanır, yarışlar yapılır. Dostluk, barış, birlik ve beraberlik içinde kutlanır. Nevruz kültürel olarak tüm Türk devletlerinde her dönemde yaşayarak günümüze kadar gelmiştir. Tarihte Türk hükümdarları Nevruz ve bahar ile ilgili şiirler yazmışlar, tarih boyunca Nevruz'a değer vermişlerdir. Bu değerler günümüze kadar ulaşmıştır. Nevruz, biraz da dini motifler kutlanılan bir bayram haline gelmiştir" dedi. Prof. Dr. Reşat Genç sarı, kırmızı ve yeşil renklerin Orta Asya'da bin yıldır Türkler tarafından kullanılan en önemli renkler olduğunu, bu renkleri hiçbir milletin, grubun sahiplenemeyeceğini vurguladı. GAZÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Rukiye Hacı, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fuzuli Bayat da Nevruz konusunda birer konuşma yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *