ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Önemli olan yaşamı paylaşmaktır

Önemli olan yaşamı paylaşmaktır
YAYINLAMA: 13 Ağustos 2020 / 14.13
GÜNCELLEME: 13 Ağustos 2020 / 14.13

“Önemli olan söz sahibi olmak değil, kadın ve erkek arasında yaşamı paylaşmaktır” diyen Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Asuman Akan, “Erkeklerin kafasındaki ataerkil kilit çözülmek zorunda” dedi. Akan, Medeni Kanun’daki değişikliklerle ilgili görüşlerini Sabah’a açıkladı.

Akan, Türk toplumunda kadının yerinin belirgin olduğunu, aile bütçesine katkıda bulunsa da çalışan bir kadın olma sorumluluğunu, ailenin güncel işleri yanında eşine destek olmak, çocuk doğurmak ve çocukların eğitimiyle ilgilenerek onlara destek olmanın kadına düşen görevler olduğunu ifade etti. Akan, “Ataerkil aile yapımızdan gelen erkek egemenliği, aile içinde ve aileyi ilgilendiren sorumluluklarda kadın paylaşımcılığını engelliyor. Önemli olan söz sahibi olmak değil, kadın ve erkek arasında yaşamı paylaşmaktır” diye konuştu.

TBMM tarafından kabul edilen yasaya göre kadının çalışmak için eşinden izin alma zorunluluğunun kalkması, ailenin yaşayacağı yerin seçiminde kadının katılımı, evlilik döneminde edinilmiş malların paylaşımı konusunun yeniden düzenlendiğini hatırlatan Akan, “Çalışarak aile bütçesine katkıda bulunan kadın, boşanma söz konusu olduğunda edinilmiş mülklerden yararlana-mama tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Ekonomik olarak boşanma sonrasındaki yaşamı güçleşiyordu. Yasadaki değişiklikle bu sorun ortadan kalkmış oldu” derken, evlilik birlikteliğinin saygı, sevgi ve paylaşım üzerine kurulmasının sağlanması gerektiğini hatırlattı.

 Yasayla elde edilen güvencelerin kadınların ekonomik olarak mağduriyetlerini gidereceğini belirten Akan, toplumun kadın-erkek ve insani boyutlardaki ilişkilerinde daha bilinçli olmaya ihtiyacının olduğunu söylerken, “Bunun için de toplumsal eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yasaya destek olarak böyle bir eğitim kampanyasının düzenlenmesi gerektiği inancındayım” dedi.

Akan, Türk kadınının paylaşım mücadelesi ve en az erkekler kadar eğitime gönül verdiğini, meslek sahibi olmak için çabaladığını ve kendi kendine yetebilme bilincinde olduğunu vurgularken, “Bence bu çok önemli bir gelişme, bu gelişmenin devamlılığı Sürecinde kadın, toplumdaki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor. İş hayatına baktığımız zaman her meslek dalında pek çok kadın görebiliyoruz. Çalışan kadın olmak artık korkutucu ve ürkütücü bir düşünce olmaktan çıkıp doğal bir süreç haline geldi” şeklinde konuştu. Çalışan ve üreten kadının toplumdaki yerini alacağını kaydeden Akan, böylelikle erkeklerin daha rahat edeceklerini, sorumluluklarının azalacağını ve paylaşarak gelişme sürecinden yararlanacaklarını söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *