"Türkiye'yi Avrupa'nın sınırları içinde görmek istiyoruz" diyen İtalyan Bakan Sabah'ın "Tornano l Romani-Romalılar geri döndü” başlığını taşıyan ekinden çok etkilendiğini söyledi
İtalya Dış Ticaret Bakanı Adolfo Urso, gazetemizin çıkardığı özel İtalyanca-Türkçe ekten çok etkilendiğini ve memnun kaldığını söyledi. Gaziantep'te İtalyanca özel bir ek çıkmasının kendilerini onurlandırdığını belirten Urso, "Sabah Gazetesi'nin ekini aldım ve inceledim. Önce şaşırdım, ama doğrusunu söylemek gerekirse onur duydum ve çok mutlu oldum" dedi.
Bakan Urso ve beraberindeki işadamlarının Gaziantep'teki ilk durağı Gaziantep Valiliği oldu. Gaziantep Valiliği Gurur Salonu'nda şeref defterini imzalayan Urso, Gaziantep'i kendi seçim bölgesi olan Benotto iline çok benzettiğini söyledi. "Benim seçim bölgem de üretimin, sanayinin yoğun olduğu bir il. Bu nedenle Gaziantep'le benim seçim bölgemin çok fazla ortak yanı var. Türkiye ile İtalya arasında da çok fazla ortak yan var. Hepsinden önemlisi iki ülke de Akdeniz ülkesi" diye konuştu.
İtalya AB üyeliği konusunda Türkiye'nin destekçisi olacak
Ticaret Odası'ndaki İtalyan-Türk işadamları heyetleri arasındaki görüşmelerin yapıldığı toplantıya katılan Urso, İtalya'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği konusunda en büyük destekçi olduğunu, bundan sonra da bu desteğin süreceğini söyledi. Urso, 17 Aralık'ta Türkiye'ye tam üyelik konusunda müzakere tarihi verilmesi gerektiğini belirtirken, "Avrupa Konseyi Zirvesi'nden Türkiye'yi sevindirecek bir karar çıkmasını bekliyoruz. Türkiye'nin ortak evimize Avrupa'ya katılmasını destekliyoruz ve Türkiye'yi Avrupa’mızın sınırları içinde görmek istiyoruz" dedi.
Türkiye ortak Avrupa evimizde yer almalı
17 Aralık' ta Türkiye'ye AB'ye tam üyelik konusunda müzakere tarihinin verilmesi gerektiğini yineleyen Urso, "Umuyoruz, bu tarihten itibaren müzakerelere derhal başlanacak ve Türkiye AB'ye yürümeye başlayacak. İtalya, bu konuda Türkiye'nin en büyük destekçisidir. Türkiye AB' ye üye olduğunda Gaziantep, Avrupa'nın Suriye, Irak Büyük Ortadoğu ülkelerine sınır olacaktır. Çalışma kültürü ve girişimcilik ruhunun ne kadar çok benzediği ortada. Buraya gelmemiz tesadüf değil, 17 Aralık öncesinde ortak heyecan, düşünce ve çalışma konusu artacak. Avrupa bugün bir yerleri yıkmamalı, yıkmaları engellemeli. Avrupa Akdeniz'de yani buralarda doğdu. Bizim de hoşgörülü bir Avrupa rüyanız var. Daha kuvvetli, daha akılcı olmamız lazım" diye konuştu.
Avrupa, Türkiye'nin önemini anlayacaktır
Urso, "Komisyon Gaziantep'te devam ediyor ve çok anlamlı. Biz ümit ediyoruz ki bu andan itibaren AB müzakereleri hemen başlatılacak. Aynı zamanda Avrupa'nın büyük Ortadoğu'ya açılan kapısı olarak kentiniz çok önemli bir şehirdir. Avrupa ile Asya arasında çok önemli. Avrupa bunun önemini anlayacak. İtalyan girişimcilerin varlığı burada söz konusu KOBİ'ler buraya yerleşecek. Burada kalmak isteyecekler. Bu daha ilk ve başlangıçtır. Türkiye, İtalya için çok önemli. 250'ye yakın KOBİ'de burada hazır bulunmaktadır. Sizin şehrinizin sunduğu fırsatlar iyi değerlendirilecektir" şeklinde açıklama yaptı.
İtalyan yatırımcı sayısının 10 kat artırılması hedefleniyor
1990 Yılı'ndan beri Türkiye ile ilişkilerin önemli bir gelişim sürecine girdiğini AB'ye tam üyelik için hazırlanan Türkiye ile ticari ilişkileri daha da arttırmak istediklerini kaydeden Urso, "1990 yılında Türkiye'de 23 İtalyan yatırımcı vardı. Bugün ise 246. Amacımız, bu sayıyı önümüzdeki dönemde en az 10 kat arttırabilmek. Romanya'da 13 bin 500 İtalyan yatırımcı var, Tunus'ta ise İtalyan yatırımcı sayısı binin üzerinde. Neden Türkiye'de de İtalyan yatırımcıların sayısı artmasın?" dedi. Urso, "Bu potansiyelin olduğunu düşünüyor ve bu ziyaretimizi de bu amaçla gerçekleştiriyoruz. Başta tekstil sektörü olmak üzere inşaat, gıda, ayakkabı, kimya ve ilaç sanayi alanında İtalyan firmalar ile Türk firmaları ortak yatırımlar yapabilirler. Ayakkabı ve giyimde İtalyalıların dünya lideri olduğunu unutmayın. Burada yerel girişimcilerin imkanlarının artırılmasına da katkı sunulabilir. Küreselleşmenin meydan okumasının 'da üstesinden geleceğiz" dedi.
Rekabet gücümüzü artırabiliriz
İki Akdeniz ülkesi olan Türkiye ve İtalya'nın birlikte hareket etmesinin akılcı bir davranış olduğunu söyleyen Urso, "Türkiye, dış ticarette İtalya için çok önemli bir ortak. İki ülke arasındaki ticaret hacmi çok önemli boyutlarda. İtalyan firmaların Türkiye'de çok önemli yatırımları var ve yatırımlarını artırılması olanağı da var. Biz, sizin topraklarınızda değişik üretim alanlarında sizin firmalarınızla ortak girişimleri artırmak istiyoruz. Çünkü, birlikte rekabet gücümüzü çok daha artırabileceğimize inanıyoruz" diye konuştu.
İki konuda garanti veriyorum
Türkiye ile İtalya'nın Akdeniz ülkesi olması konumuyla, ortak değer ve kül türlere sahip olduğunu belirten Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise, "Gaziantep'ten 2 şeyle döneceğinize garanti veriyorum. Burada yediğiniz lezzetli yemekler sayesinde bir miktar kilo almış olarak döneceksiniz. İkincisi burada yatırım yapmaya karar vermiş olarak döneceksiniz. Konuk olarak geldiğiniz Gaziantep’ten burada yatırım yapmaya karar vermiş ev sahipleri olarak ayrılacaksınız. Biz Akdenizliyiz, ilişkilerimiz de Akdeniz gibi engin ve derin. Halklarımız arasında çok dosta ne duygular var. Ortak çok yönlerimiz var ve bugün burada yeni bir ortaklığı başlatıyoruz. İtalya AB üyesi diğer ülkelerin önünde, doğru zamanda, ve doğru yerde. 17 Aralık'a bir kaç gün kaldı, saatler sayılıyor ama kendileri görüyorsunuz ki o karardan çok daha önce ortak yatırımlar gerçekleştirmek için buradalar. İtalya, Gaziantep ve Türkiye'nin potansiyelini de dünyaya beraberce taşıma konusundaki kararlılıklarını diğer ülkelerden çok daha önce ortaya koydu" diye konuştu.
Zorluklar bazı fırsatlar yaratıyor
Tüzmen, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyaya hakim, siyasi ve ekonomik bir bölgesel güç olma konumunda olduğunu, içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan zorlukların, aynı zamanda Türkiye'ye bazı fırsatlar yarattığını ifade ederken "Nedir bu fırsatlar diye baktığımızda Ortadoğu'nun bugünkü ve gelecekteki mal ve hizmet ihtiyacı ve bu taleplerin büyük ölçüde Türkiye'den karşılanması geliyor. Hazar havzasındaki hidrokarbon kaynaklarının değerlendirilerek uluslararası pazarlara taşınması ihtiyacı geliyor. Bir enerji koridoru haline gelen Türkiye'deki petrol ve doğalgaz boru hattı projelerinin hayata geçirilmesinin yarattığı fırsatlar geliyor. Tarihi İpekyolu'nun yeniden canlanması ile Türkiye'nin bu konuda üstleneceği önemli roller geliyor. İşte bütün bu fırsatlar Türkiye'yi yabancı yatırımcılar için ideal partner yapıyor" şeklinde açıklama yaptı.
Yabancı sermayeyi çeken unsurlar ülkemizde mevcut
Bir ülkeye yabancı sermaye girişi sağlayan en önemli unsurların siyasi ve ekonomik istikrar ile dinamik bir pazarın varlığı olduğunu vurgulayan ifade eden Tüzmen, bu unsurların ülkemizde bulunduğunu vurguladı ve "Biliyoruz ki İtalya pazarını genişletmek, dış pazarlara yönelik ihracatını doğrudan ya da başka bir ülke üzerinden artırmak istiyor. Çünkü son dönemde ihracat performansında düşüş kaydediliyor. Diğer taraftan sermaye ihraç eden bir ülke olarak yatırımlarını genişletmek ve bu yolla üçüncü ülkelere ve yeni pazarlara ulaşmak istiyor. İşte bütün bu nedenler özellikle de üçüncü ülkelere ulaşma isteği Türkiye'yi İtalya için ideal partner yapmaktadır. Türkiye ve İtalya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere baktığımızda da uzunca bir süredir iki ülkenin birbirlerini önemli bir ticaret ve yatırım ortağı olarak gördüğü açıkça ortaya çıkmaktadır. 2003 yılında İtalya, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 4. ve en çok ithalat yaptığı 2. ülkedir. Ülkemizdeki İtalyan yatırımları küçümsenmeyecek boyuttadır" diye konuştu.
Diğer ülkelerden önce yola çıktınız
Türkiye'nin tarihi, kültürel ve ekonomik bağlarının bulunduğu Kafkasya, Orta Asya, ve Ortadoğu'ya açılmak isteyen firmalar için bir sıçrama tahtası olacağını, yabancı firmalara Türk firmalarla işbirliği yaparak yeni pazarlara açılma fırsatı sunulduğunu açıklayan Tüzmen, "17 Aralık'tan sonra Türkiye'ye ciddi ölçüde yabancı sermaye girişi olacağının işaretlerini alıyoruz. Bu yıl pek çok ülkeden ticaret heyetleri ağırladık. Ancak ilk kez sizler Gaziantep'i ziyaret etmek ve bu şehrin sunduğu imkanları yerinde görmek istediniz. Ben bu doğru ve akılcı isteği İtalyanların öngörülerine ve geleceğe yönelik doğru tespitler yapabilme yeteneğine bağlıyorum. Ülkemizde erken kalkan yol alır, diye bir söz var.
Siz de bu söze uygun davranıp ilk siz gel- diniz. Zamanlaması son derece mükemmel bu ziyaret ile ilimizin mevcut potansiyelini, stratejik önemini, bölge- deki etkin gücünü herkesten önce tahlil eden sizler, Gaziantep'in imkanlarını kullanma ve firmalarımızla işbirliği yapma yolunda diğer ülkelerle aranızdaki mesafeyi açacaksınız" şeklinde ifade etti.
Önemli bir fırsat
İtalya gibi Akdeniz ülkesi olan İtalya ile Türkiye'nin ekonomik alanda ilişkilerini arttırmak için önemli bir fırsat yakaladığını ifade eden Tüzmen, "Sanayi ve ticaret merkezi konumunda bulunan Gaziantep, İtalyan yatırımcıları için önemli bir yatırım bölgesi olarak görülmelidir. Organize Sanayi Bölgesi'nde İtalyan yapımı makineler kullanılıyor. Başta tekstil olmak üzere bir çok alanda ortak yatırımlar yapılabilir. İtalyan yatırımcı firmalar burayı bir fır- sat olarak değerlendirip, devlet yardımı almadan bir başarı hikayesi yaratan ve gelecekte moda ve markanın merkezi haline gelecek olan Gaziantep’te ortak yatırımlar yapmalıdır" diye konuştu.
Urso, Gaziantepli iş adamlarını İtalya'ya davet etti
Türkiyeli ve Gaziantepli sanayicinin İtalyan iş adamlarıyla daha iyi anlaştığına dikkat çeken Koçer, "Biz İtalyan işadamları ile diğer ülkelerin işadamlarına nazaran daha iyi anlaşıyoruz. Farklı ülke insanlarının birbirleriyle verimli ticari ilişkiler kurabilmeleri için bu çok önemle ayrıntı bence. Akdenizli olma özelliğinin yanı sıra, pratik ve sonuca kolay ulaşılan bir durum var ilişkilerde. Ayrıca iş adamlarımızın bu ziyaretle ilgili en önemli beklentisi, çok makul ve gerçekçi. İş adamlarımız son yıllarda ikili ilişkilerde çok yakınlaşan Türkiye ile İtalya'nın, bu ilişkileri daha iyi noktalara taşımasının beklentisi içerisinde" diye konuştu.
Organize Sanayi Bölgesini ziyaret eden Urso, İtalyan ve Türk işadamları, seyir tepesinden Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan sanayi tesislerini izledi. 1.,2.,3. ve 4. Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgi alıp incelemelerde bulundu.
Serbest Bölgede yaptığı bir basın toplantısıyla geziyi değerlendiren Urso, Türkiye ve Gaziantep gezisinden çok memnun kaldığını, en kısa zamanda Gaziantepli işadamlarını İtalya'ya davet edeceğini açıkladı.