ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Otomotiv sektöründe yüzde 80 daralma..

Otomotiv sektöründe yüzde 80 daralma..
YAYINLAMA: 29 Ocak 2021 / 13.35
GÜNCELLEME: 29 Ocak 2021 / 13.35
Yaşanan ekonomik krizin etkisiyle son 18 ayda otomotiv pazarında yüzde 80 oranında daralma görüldüğünü belirten sektör temsilcileri, özellikle ikinci el araçlardaki vergi uygulaması ve banka kredilerinin yüksek olmasının otomotiv sektöründe çok büyük gerilemelere neden olduğuna dikkat çekti.

GTO’nun düzenlediği toplantıda otomotiv sektöründeki mevcut sorunlar ve çözüm yollarını tespit etmek amacıyla oto yedek parça satıcıları, otomotivciler ve oto galericilerinin sorunları tartışıldı. Toplantıda konuşan Aslan, ekonomik krizlerden en çok etkilenen sektörlerden birinin otomotiv sektörü olduğunu belirtti. İlk yıllarda ithalata dönük çalışan ana ve yan sanayinin, bugün ulaştığı konum itibariyle döviz kazandırıcı bir sanayi halini aldığını söyleyen Aslan, “Otomotiv sanayi ile yan sanayinin ekonomiye sağladığı marjinal katkılar genel olarak değerlendirildiğinde otomotiv sanayine itici sanayi denilmektedir.

Son yarım asırda, sermaye ve teknoloji birikimindeki dezavantaja rağmen otomotiv sektöründe baş döndürücü hızda gelişmeler kaydedilmiştir. Bugün ülke genelindeki 16 fabrika ile ülke ekonomisine istihdam, hammadde ve kaynak kullanımı ile katma değer sağlayan sektör, ana sanayinde kullandığı modern teknolojiyle birlikte en lüks araçları ülkemizde üretme başarısını göstermiştir” şeklinde konuştu.

Montaj sanayi modeli ile üretilen ana sanayi ürünlerinde bugün yüzde 90’ın üzerinde yerli parça kullanıldığını söylerken, “Motor dahil olmak üzere aracın yenilenmesinde kullanılan tüm yedek parçalar ülkemizde üretilmektedir. Her sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe yan sanayi ile birlikte bir takım sıkıntılar mevcut. Yaşanan ekonomik krizin etkisiyle son 18 ayda otomotiv pazarında yüzde 80 oranında daralma olmuştur” dedi.

GTO Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Aygın, otomotiv sektörünün çok büyük bir yelpazeyi kapsadığını, son 1.5 yıldır krizden dolayı büyük bedeller ödediğini anlatırken, “Vergi uygulaması konusunda büyük sıkıntılar var. Bir otomobil Türkiye’ye girdiği zaman uygulanan yüksek vergi, tüketiciye yüksek şekilde yansıyor. Otomotiv sektöründe kalifiye eleman çok önemli. Bu nedenle üniversitelerdeki otomotiv bölümüne önem verilerek kaliteli kalifeye eleman yetiştirmeliyiz. Devletin gündemde olan fakat hala belirsizliğini koruyan özellikle ikinci el araçlardaki vergi uygulaması ve banka kredilerinin yüksekliği otomotiv sektöründe çok büyük gerilemelere neden olmuştur” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *