Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kemal Bakır, genel sağlık sigortası ve aile doktorluğunun ekonomik yaklaşımlar olmadığını söylerken, "Genel sağlık sigortası nihayetinde bir sigortacılık işidir. İşletilebilmesi için bizim nüfusumuzda bir ülkede kişi başı beş bin dolardan fazla gelir olmalıdır. 1980 sonrasında birçok hükümetin söz edip ileri adım atmaması bundandır" diye konuştu.
Sağlık hizmetinin paralı olması sosyal sorunlara neden olur
14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Bakır, sağlığın hızla özelleştirilmeye çalışılmasının ülkenin ekonomik yapısıyla uyumlu olmadığını vurgularken, "Sosyal devlet ilkesinden vazgeçerek daha önce sağlık ocaklarında ücretsiz verdiğiniz hizmeti para karşılığı verirseniz, sosyal sorunlara neden olursunuz. Bu bedelin karşılığını yurt dışından borçlanarak karşılarsanız, bu da ortak felaketimiz olur" dedi.
Açlık ve insanlar arası eşitsizlikler hekimleri incitiyor
Küresel ısınma, nükleer enerjinin denetim dışı kullanımı ve yakın çevremizdeki çatışma haberlerinin sağlığımızı olumsuz etkilediğini, çevreye gösterilemeyen özen, sokak çocukları, açlık ve insanlar arası eşitsizliklerin toplumun en duyarlı kesimi olan hekimleri incittiğini ve çözüm için çaba göstermek konusunda mücadeleye ittiğini belirten Prof. Dr. Bakır, bugüne kadar sağlığın gelenek ve görenekler yanında Anayasa'nın 56'ncı maddesince de hak olarak söylendiğini vurgularken, "Kendi ekonomilerine pazar bularak çıkış yolu arayanlar, küreselleşmeyi icat edip gelişmeye çabalayan ülkelerin, bir koyup üç alarak aradaki gelişmişlik farkını hızla kapatmak isteyen yöneticilerine bu buluşlarını kolaylıkla benimsettiler. Sağlık artık alınır, satılır oldu. Devamında hastaya müşteri, hastaneye işletme deme pervasızlığına yeltendiler. Birkaç özel sağlık işletmeci si akıl hocalarını dinledikleri kadar ellerindki gücü, kaynakları ve alt yapıyı kullanmaya çalışsalardı, daha kısa sürede sonuç alırlardı" şeklinde açıklamada bulundu.