ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sanata yapılan yatırım karşılıksız kalmayacak

Sanata yapılan yatırım karşılıksız kalmayacak
YAYINLAMA: 15 Haziran 2023 / 13.04
GÜNCELLEME: 15 Haziran 2023 / 13.04
Gaziantep ilk bale ve dans okulunun açılışında konuşan Ankara Devlet Opera ve Balesi Çocuk Balesi Bölüm Başkanı Ömür Uyanık, Gaziantepli, sanata yapılan yatırımın karşılıksız kalmayacağını, sanatsal faaliyetlere ilginin, bunu gösterdiğini söyledi.

Şehirlerin gelişmişlik düzeyi kültür ve sanata verdiği önemle ölçülür

Vali Lütfullah Bilgin, şehirlerin gelişmişlik düzeyinin kültür ve sanata verdikleri değerle doğru orantılı olduğunu söyledi. Kentimizde Sanayi ve ticaret de gösterilen gelişmenin sanata da gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Bilgin, “Gaziantep’te bale ve dans okulunun açılmasıyla birlikte ilimizi kültürel ve sanatsal açıdan da örnek bir il haline getireceğiz” diye konuştu.

Devlet Tiyatrosu’nun ardından sanat alanında da bir ilke adım atılmasına sevindirici olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, bale ve dans okulunun açılmasına katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Sanatsal ve kültürel açıdan bunlar önemli bir adımdır

Son zamanlarda sanatsal ve kültürel faaliyetlerin gelişimi açısından önemli adımlar atıldığını belirten Doğan, Gaziantep’in her açıdan gelişmiş şehirler arasında yer almasını sağlamak için çalıştıklarını söyledi. Dansçı ve Koreograf Tan Sağtürk de, Gaziantep’teki ilk bale ve dans okulunu açtıkları için heyecanlı ve mutlu olduklarını söyledi.

Sanata yatırım yapılmamış

Burada sanata çok fazla yatırım yapılmadığını gördüklerini belirten Sağtürk, “Gaziantep’te sanata çok fazla yatırım yapılmadığını gördük. Devlet tiyatrosu bile yakın zamanda açılmış. Bu açıdan Gaziantep’e sanatsal açıdan katkıda bulunmanın ve ilk bale ve dans okulunu açmanın gururunu yaşıyoruz. Gaziantep, bale ve sanat okulu açtığımız ilk il değil, umarız ki Son da olmayacak” dedi.

Bale ve dans okulunun açılışı nedeniyle Gaziantep’te bulunan dansçı  ve koreograf Tan Sağtürk beraberindeki devlet opera ve balesi çocuk balesi bölüm başkanı Ömür Uyanık ile birlikte Özel Güney Fırat Okulları’nda düzenlenen söyleşiye katıldı.

Sekiz yaşından bu yana hayatının baleyle geçtiğini ifade eden Sağtürk, dünyada hızla gelişen ve artık dünyanın ortak sanatı olan valinin Türkiye’de beklenen İlgiyi göremediğinden yakındı. Sekiz yaşından beri bale sanatı ile uğraştığını ve uğraşmayı devam edeceğini belirten Sağtürk sözlerine şöyle devam etti:

Türkiye’yi doğuya çekmek isteyenler var

“Çok büyük zorluklar ve sıkıntılarla karşılaşmama rağmen sanata sıkıca sarıldım. Büyük keyif alarak bugünlere geldim. Türkiye aslında batıya doğru ilerleyen, ancak doğuya doğru çekilmek istenen bir ülke. Kimse Atatürk’ü hiç dilinden düşürmez, fakat önemli olan düşüncelerini uygulamada yaşamaktır. Atatürk modern ve çağdaşlıktan yanaydı. Fakat Atatürk Türkiye’sinde yıl 2004’te Gaziantep’e ilk defa bir bale okulu açılabiliyor. Onun için işimiz çok zor. Bale sanatı hiçbir şeyle mukayese edilemez böyle bir mukayese yapmakta yanlış” dedi.

En nankör sanat

Uyanık da konuşmasında Gaziantep’te olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, 26 yıldır profesyonel dansçı olduğunu, 37 yıldır da bu sanatla uğraştığını ve büyük bir zevk aldığını söyledi. Uyanık, balenin dünyada en güzel, en doğal ancak en nankör sanat olduğunu kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *