ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Şehirler müzeleri ile ünlüdür

Şehirler müzeleri ile ünlüdür
YAYINLAMA: 18 Mayıs 2023 / 17.44
GÜNCELLEME: 18 Mayıs 2023 / 17.44
13 yıldır İnşaatı devam eden ek müze binasının inşaatına hız verildi. Vali Lütfullah Bilgin, müzelerin şeyler için çok önemli olduğuna dikkat çekerek, arkeoloji müzesi bitişiğinde İnşaatı devam eden binanın en kısa zamanda tamamlanmasını amaçladıklarını açıkladı.

Vali Bilgin, Zeugma’dan çıkarılan eserlerin tümünün Gaziantep’e getirilip sergileneceği haberlerinin doğru olmadığını belirterek, “Yalnızca müzede korunması zorunlu olan eserler getiriliyor” diye konuştu.

13 yıldır inşaat halinde

Gaziantep arkeoloji müzesi bitişiğinde yaklaşık 13 yıldır devam eden ilk müze inşaatının en kısa zamanda tamamlanarak çıkan eserlerin burada sergilenin turizme kazandırılacağını söyleyen vali Bilgin, Zeugma gibi dünyanın en önemli mozaiklerine sahip bir kentte acilen bir müzeye ihtiyaç olduğunu açıkladı. Bilgin, “Artık şehirler müzeleri ile ünlü olmakta ve bu şekilde tanınmaktadır. Kültür ve sanata verilen önem giderek artmaktadır. Bu nedenle müze bitişiğindeki binayı en kısa zamanda tamamlamayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Eserler müzede korunacak

Zeugma’nın Gaziantep ve ülkemiz için çok önemli bir tarihi zenginlik olduğunu belirten vali Bilgin, çıkan eserlerin turizme kazandırılması için müzede sergilenmesin önemli olduğunu söyledi. Bilgin, “Nizipli vatandaşlar burada haksız yere ve duygusal hareket ederek, eserler Gaziantep’e götürüyor diye endişeye kapılıyor. Buna hiç gerek yok. Zeugma‘dan çıkarılan, ancak müzede korunması gereken eserler müzeye getirilir. Hem koruma altına alınır, hem de turizme kazandırılıyor. Ancak Zeugma’daki bir villa veya bir evin duvarı restore edilir o yerinde kalır, kimse onu zaten kaldırıp müzeye getirmek gibi bir yanlışa kalkışamaz. Niziplilerin, Zeugma Gaziantep’e taşınıyor diye bir hassasiyeti var. Zeugma‘dan çıkan eserler arasında müzede korunması gereken eserler elbette Gaziantep müzesine taşınıyor. Bunu yapmak zorundayız. Üstelik Nizip de, Gaziantep değil mi, orası başka şehir değil ki” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *