ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sokak çocukları problemi tahmin edilenden daha ciddi

Sokak çocukları problemi tahmin edilenden daha ciddi
YAYINLAMA: 21 Ağustos 2024 / 10.35
GÜNCELLEME: 21 Ağustos 2024 / 10.35

Sokak çocukları probleminin tahmin edilenden çok daha ciddi olduğuna, sorunun lokal tedbirlerle değil, devletin yapacağı ciddi yatırımlarla çözülebileceğine dikkat çeken AKP Milletvekili Fatma Şahin, "Araştırma Komisyonu Raporu ürkütücü rakamlar ortaya koyuyor" dedi.

Araştırma Komisyonu üyeleri rakamları ürkütücü buldu

Sokak çocuğu sorununun Gaziantep'in en önemli problemi olduğunu kabul eden, ancak bu konudaki çalışmaların kendilerini aşacağını vurgulayan Şahin, "Bu konuyu devletin projelendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Hakikaten sayı çok yüksek. Bundan önce yaklaşık bir buçuk ay önce bir çalışma yapıldı. Milletvekili arkadaşlarımız vardı. Onlar bize dedi ki 'Biz Gaziantep'i sizin tahmin ettiğinizden çok daha kötü bulduk. Hatta burada kalmışlar, "Saat 23:00'ten sonra caddeye çıktık ve korkunç bir şekilde sokak çocuğu sayısının fazla olduğunu gördük ki burası Gaziantep'in merkezi yeri. Eğer burada böyle bir sayı varsa, bu durum bizi ürküttü demişlerdi ve bir rapor hazırlamışlardı. Araştırma Komisyonu Raporu ciddi bir şekilde dillendiriyor" diye konuştu.

Sokak çocukları sorunu devletin el atması gereken bir konu

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in sokak çocukları konusuna duyarlı olduğunu ve her platformda bu sorunu dillendirdiğini hatırlatan Şahin, "Asım Bey, her platformda bunu takip etmeye çalışıyor. Biz bayramda sokak çocukları ünitesi için hazırlamış olduğu iki yeri ziyaret ettik. Yaklaşık 20-25 tane çocuğu barındırıyor. Fakat bu proje olacak bir şey değil. Bu genel anlamda devletin el atması projelendirmesi gereken bir çalışma. Bu konuda bakanlık çalışma yapıyor, tabi biz bunların yanı sıra şehrimize ne yapabilirize de bakmalıyız" şeklinde açıklama yaptı.

6 Bin kız çocuğu okula kazandırılamadı

Savaşların, yoksulluğun, terörün ve eğitimsizliğin en fazla kadınları etkilediğini kabul eden ancak kadınlar ve çocuklara yönelik projesi ve çalışmasının bulunmadığını söyleyen Şahin, Haydi Kızlar Okula Kampanyası’na ağırlık vereceğini, çünkü bu yıl okul çağındaki 6 bin kızın okullaşamadığını söyledi.

Sokak çocukları sorununun ortadan kaldırılabilmesinin birden çok unsuru olduğunu, ancak bu sorunun tamamen ortadan kaldırılmasının bir zihniyet değişikliği gerektirdiğini açıklayan Sahin. "Sokak çocukları projesinin çok farklı boyutlan var. Bu çocuklar neden sokakta? Bunun ekonomik boyutu var, sosyolojik, boyutu var, güvenlik boyutu var. Bu topyekûn bir zihniyet değişikliği kalkınma ve takiple olacak bir şey. Ben Araştırma Komisyon Raporlarını takip ediyorum. Bu noktada vekil olarak bize düşen neyse biz onu yaparız. Kadın ve çocuk her zaman için ekonomik şartlardan en fazla etkilenen kesimdir" diye konuştu. Kahvaltılı basın toplantısı düzenleyen Şahin, basınla hep ayak üstü görüştüğünü, sohbet ortamı yaratmak ve icraatlarını daha iyi anlatabilmek, Gaziantep'in nabzını daha iyi tutabilmek için toplantı yaptığını söyledi. Gaziantep'in teşvik kapsamına alınması için ciddi anlamda mücadele verdiklerini, fakat dışardan Gaziantep farklı tanındığı için teşvik kapsamına alınamadığını vurgulayan Şahin, "Gaziantep'te dördüncü organize sanayiden söz ediliyor. Gaziantep girerse 81 il girer deniliyor. Gaziantep'e karşı bir direnç var" dedi.

Hizmet için para gerek, bizim yüzde 60 faize giden bir bütçemiz var

Şahin, milletvekili olarak birinci görevinin yasama ve denetleme olmasına rağmen, toplumsal sıkıntıları da takip ettiğini belirtirken, açıklamalarını şöyle sürdürdü: Biz milletvekiliyiz birinci görevimiz yasama ve denetleme. Sonuçta buradaki toplumsal sıkıntıları da takip ediyoruz. Kadın sığınma evi konusunda yerel yönetimler yasasında bir önerge verdik. Kadın milletvekilleri olarak belediyelerin kadın sığınma evleri açması gerektiği fikrini getirdik. Tüm bunları kadınlık vasfımı arkama atarak vekillik vasfımla ve yüzde 4.4'le yaptık. Anayasa'nın 10. maddesini değiştirdik ve Alman modelinin aynısını getirdik. TCK'yı değiştirdik TCK'da töre cinayetleri, namus cinayetleri kadınlara karşı en büyük hezimetti. Kadının statüsü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü 15 yıldan beri korsan yapı olarak çalışıyordu. Aile İçi Araştırma Kurulu Genel Müdürlüğü korsan, Türkiye Cumhuriyeti'nde böyle bir genel müdürlük ve teşkilat yasası yok. Bunların hepsi çıkarıldı. Aile mahkemeleri kuruldu. Fakat biz yüzde 4.4'le iki yıl boyunca kadınlarımız açısından hakikaten iyi şeyler yaptık."

Para yoksa samanlık seyran olmuyor

Gazianteplinin sosyal projeler istediğini, ancak sosyal projelerin bütçe ile ilgili olduğunu, mevcut ekonomik yapıda bütçenin yüzde 60'inın faize gittiğini hatırlatan Şahin, "Olayın ekonomik boyutu çok önemli. Hizmet için bir bütçenin ve paranın olması gerekiyor. Gerçi biz çok az parayla çok iyi şeyler de yaptık. Olayın topyekûn hükümetin bütçesinin rahatlaması sosyal devletin çok daha hızlı bir şekilde hayata geçmesi gerekiyor. Bedava kitabın, bedava kömürün mantığı buydu. Ama elindeki para bu, yüzde 60 faize giden bir bütçe var. Bu yamanın biraz düzelmesi gerekiyor ki genel anlamda aileler rahatlasın. Beraberinde kadınımız ve çocuğumuz da rahatlasın. Boşanmaların arkasındaki en büyük nedenlerden biri de ekonomi. Bu insanların aklı midesinde olursa ne aşk kalır ne meşk. Sonuçta eskidenmiş samanlığın seyran olması, seyran olmuyor artık samanlık. Olayın ekonomik boyutu çok önemli. Ekonominin düzelmesi, ailelerin yaşam kalitesinin düzelmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *