İşsizlikle birlikte toplumda yoksullaşmanın arttığını bunun en belirgin sonucunun da hırsızlık olaylarındaki artış olduğunu söyleyen Karayılan Mahalle Muhtarı Şaban Kılıçkıran, "7 dönemdir aynı mahallede muhtarlık yapıyorum, ancak son 5 yılda hırsızlık olaylarının artmasına tanık oldum" dedi.
20 Bin nüfuslu mahallede 7. dönemi
20 Bin nüfuslu bir mahallenin muhtarı olduğunu, ancak geçmiş yıllarda mahallenin alt yapı sorunlarının çözümlendiği için ve belediyecilik konusunda bir sıkıntıları olmamasına rağmen işsizliğin artmasının kendisini endişelendirdiğini belirten Kılıçkıran, "7 Dönemdir muhtarlık yaptığım için mahalleyi ve mahalleliyi birebir tanırım. Geçmiş yıllarda insanlar çok refah içinde olmasa da asgari ihtiyaçlarını karşılamada zorlanmazdı. En azından iyi kötü bir iş bulabilirdi. Fakat son yıllarda yetişen gençlere baktığımda büyük bölümünün işsiz olduğunu görüyorum" diye konuştu.
Gençler iş bulamıyor
İşsiz gençlerin artmasının sadece ailelerini değil, çevresindeki insanları da tedirgin ettiğini dile getiren Kılıçkıran, "Eskiden gençler ana babasına bakardı. Şimdi iş bulamayınca kendisine bakmaktan bile aciz. Bu durum sadece kendilerini huzursuz etmiyor, çevreyi de huzursuz ediyor. İşsiz gençler ciddi meşgaleler bulamayınca kötü alışkanlıklar edinebiliyor. Bu son derece kaygı verici bir durum" dedi.
Ballyci de hırsız da bir gerçek
Her hafta mahallede 2-3 işyerine girilerek hırsızlık yapıldığını, işyerlerinden yükte hafif pahada ne varsa götürüldüğünü ifade eden Kılıçkıran, "Marketler, bakkal dük- kanları açılıyor. Buralardan sigara ve yükte hafif ne varsa götürülüyor. Haftada 2-3 esnaf işyerinin açıldığını söylüyor. Geçmiş yıllarda ara sıra evlere hırsız girdiği olurdu, ancak bu kadar sık değildi. Ballyciler de eskiden vardı, ancak onlar da bu kadar yaygın ve aleni değildi. Şimdi Cengiztopel ve Vatan Mahallesi’nden de gelen ballyciler var. Bu durum mahalle halkını ve bizi rahatsız ediyor. Ancak bu kişilerin gayretleriyle de çözümlenecek bir olay değil. Hiçbir ana baba çocuklarının bally çekip hırsızlık yapmasını istemez. Ancak var ve bu kişiler artık biliniyor" diye konuştu.
Kılıçkıran, fakirlik kağıdıyla kömür almak için 225 kişinin başvurduğunu, ancak bunlardan 150'sine kömür çıktığını dile getirirken, mahallede 30-40 kişinin de kilometrelerce uzaktaki aşevlerinden yemek alarak karınlarını doyurduğunu söyledi.