ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sosyal güvenlik kurumlarının finansman açığı giderek büyüyor

Sosyal güvenlik kurumlarının finansman açığı giderek büyüyor
YAYINLAMA: 10 Haziran 2024 / 17.33
GÜNCELLEME: 10 Haziran 2024 / 17.33

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Tuncay Teksöz, Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarının finansman açığının gidişatının herkes tarafından bilindiğini söyledi.

Teksöz, Türk Eczacılar Odası Bölge Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK'nın finansman açığının yanlış kaynak yönetimi nedeniyle büyüdüğünü, bu kötüye gidişin önüne geçmeye çalıştıklarını bildirdi. Türkiye'de devletin emeklilik ve sosyal güvenlik sistemine çok ciddi bir kaynak ayırdığına dikkati çeken Teksöz, şöyle dedi: "Sosyal güvenlik kurumlarının açığı, 2004 yılında milli gelirin yüzde 4-5'leri seviyesinde. Yani kamunun borçlanmayla vergiyle oluşturulan kaynağının önemli bir bölümü, sosyal güvenlik kurumlarına gidiyor.

Sosyal güvenlik kurumları için transfer edilen toplam kaynak ise milli gelirin yüzde 12'si kadar. Bu rakam az değil.

SSK, Emekli Sandığı ve Bağ- Kur'a son 10 yılda yapılan transferler sürekli borçlanarak yapılsaydı ya da bu 3 kurum transfer ettikleri bu kaynağı alıp bankada faizle değerlendirselerdi, 2004 yılı başı itibarıyla transferlerin değeri 345 katrilyon lira olurdu.

Türkiye'nin 2004 yılı başı itibarıyla toplam borç stoku 282 katrilyon lira. Ekonomide yaşadığımız dalgalanmaları, borçların çevrilebilirliği sorununu, IMF ve Dünya Bankası ile ilişkilerimizi üreten toplam borç, 282 katrilyon lira. Oysa sosyal güvenlik kurumlarımıza transfer ettiğimiz kaynak 345 katrilyon lira."

Türkiye'de değişik kurumlardan sosyal güvenlik hizmeti alan toplum kesimlerinin bulunduğunu vurgulayan Teksöz, "Gelmek istediğimiz nokta, ülke nüfusunun tamamını kapsayan bir genel sağlık sigortası, çalışanlarla onların ailelerini kapsayan bir emeklilik sigortası sistemi oluşturmaktır" diye konuştu.

Türkiye'de çalışanların büyük bölümünün emeklilik riskine ulaşmadan emekli olduklarını belirterek Teksöz, emeklilerin büyük bölümünün emekli olduktan sonra da çalışmaya devam ettiklerini kaydetti. Teksöz, konuşmasının ardından katılımcıların genel sağlık sigortası ve sosyal güvenlik reformuna ilişkin çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *