Hastanelerin devri protesto edildi
Ülkemizdeki SSK Hastaneleri'nden 36 milyon kişinin hizmet aldığını, ülkenin yarısına yakınının hizmet aldığı SSK Hastaneleri'nin ıslah edilmesini beklerken devri ile karşılaştıklarını, devrin bir sonraki adımının ise özelleşme olduğunu belirten SES üyeleri, tepkilerini dile getirdi. SSK Hastanesi Bahçesi'nde yapılan basın açıklamasına SES üyelerinin yanı sıra hasta yakınları da katıldı.
Devrin bir sonraki adımı da özelleştirme
AKP Hükümeti'nin sağlık alanında hastalar ve çalışanlar adına hiçbir olumlu icraat gerçekleştirmediği gibi, var olan haklarını da sermayeye peşkeş çekmek istediğini vurgulayan Sağlık Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Ayten Çeri şunları söyledi: "AKP Hükümeti, iktidara geldiğinden bu yana, toplumun büyük bir çoğunluğunu ve sağlık emekçilerini olumsuz etkileyecek sağlık politikalarını, sağlıkta dönüşüm programı adı altında hayata geçirmeye devam ediyor. Sağlık hizmeti alan ve hizmeti üreten kesimlerin tepkilerini ve önerilerini dikkate almadan, sermayenin ve IMF’nin talepleriyle sağlığı piyasalaştırma çalışmalarını çıkardığı yasalar ve yaptığı uygulamalarla hayata geçirmeye çalışıyor" dedi.
SSK, 36 Milyon kişiye hizmet veriyor
"Sözleşmeli personel uygulaması, memurun özele sevk uygulaması, sağlık hizmetlerini taşeron firma aracılığıyla satın alma yoluna gidilmesi bu uygulamalarla sağlıkta dönüşüm programı parça parça hayata geçiriliyor" diyen Çeri, "Sağlıkta dönüşüm programının en önemli ayağı olan ve sağlık hizmetinin sunumunu, sağlık hizmetinin finansmanının ayrılmasını ifade eden Genel Sağlık Sigortası kısmen de olsa kamuoyunda tartışılıyor. Önümüzdeki günlerde kamuoyunda Genel Sağlık Sigortası daha fazla tartışılacaktır. Genel Sağlık Sigortası'na geçişin önünde ise en büyük engel sağlığın finansmanını ve hizmetin sunumunu tek elden yürüten ve 36 milyon insana hizmet SSK'dır" diye konuştu.
SSK gerçeği kamuoyundan gizleniyor
Hükümetin SSK'nın sağlık kurumlarını Sağlık Bakanlığı'na devri ile ilgili yasa tasarısında gerekçeyi sağlığın tek elden toplanması olarak gösterdiğini, oysa yakın bir zamanda yerele devredileceğini daha sonra da özelleştirileceğini ifade eden Çeri, "Kamuoyuna hükümetçe yansıtılmasa da yasanın gerekçe kısmında SSK Hastaneleri'nin Sağlık Bakanlığı'na devrinden sonra 2-3 yıl içinde bunların yerele devrinin amaçlandığı ifade edilmiştir. Fakat bunlar her nedense kamuoyundan gizlenmiştir. Sendikamız SES, finansmanın bütçeden karşılanması ve hizmetin sunumunun tek elden yapılmasıyla birlikte sağlık hizmetinin tek elden toplanmasından yanadır. Fakat, hükümet sağlığı tek elde toplayıp sağlığın daha verimli sunumunu hedeflemiyor. Niyet bu ise o zaman en verimsiz olan özel sağlık kuruluşlarının yanı sıra TBMM, askeri ve diğer sağlık kurumları da tek elde toplansın şeklinde açıklama yaptı.
Sağlığı piyasaya sunmak istiyorlar
Sağlıkta iyileştirme beklentilerinin yoğunlaştığı bir dönem de sağlığın özel sektörün insafına bırakılmasının amaçlanmasının son derece üzücü olduğunu vurgulayan Çeri, "Burada amaçlanan sağlığı piyasaya sunmaktır. SSK'lılara ise sizi kuyruklardan kurtaracağız diyerek ikna etmeye çalışıyor. Peki Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki kuyrukları ne yapacaklar. Kuyrukların azaltılması da Sağlık Bakanlığına bağlıdır. Niyet hastanelerdeki kuyrukları azaltmaksa hükümet dönüp hasta merkezli sağlık politikalarını değerlendirsin ve bu anlayıştan vazgeçsin. Koruyucu sağlık hizmetleri geliştirildiği oranda hastanelerde kuyruklar azalacaktır diye konuştu.