Eczacılar Odası Başkanı Mustafa Balık, 11 Aralık 2004 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türk Eczacılar Odası Birliği tarafından yapılan protokol gereği 12 Şubat tarihinden itibaren ayakta tedavi gören SSK'lı hastaların ilaçlarının tüm anlaşmalı eczanelerden verilmeye başlandığını bildirdi. Eczacılar, hastaların eksik evrak getirmesi ve SSK reçetelerinde eksik imza ve kaşe bulunması yüzünden sıkıntı yaşandığını dile getirdi.
İstenen belgelerle anlaşmalı eczaneye gitmek yeterli
Mustafa Balık, sigortalılar ve aktif sigortalı yakınlarının, muayene fişi (Hastaneye ödenen para makbuzu), nüfus cüzdan fotokopisi, sağlık karnesinin ön yüz fotokopisi ve doksan günlük vizite kağıdı ile eczanelere başvurduklarında ilaçlarını alabilirler" dedi. SSK emeklilerinin de muayene fişi, sağlık kamesinin ön yüzü ve nüfus cüzdanı fotokopisini ibraz ettikleri takdirde ilaçlarını alabileceğini açıklandı. Aktif SSK'lı hastaların eczaneler den ilaç alırken yüzde 20, SSK emeklilerinin de yüzde on katılım payını eczanelere ödemek zorunda olduğu kaydedildi.
Kuyruklar ortadan kalkacak
"Gaziantep'te faaliyet gösteren eczanelerin büyük çoğunluğunun Sosyal Sigortalar Kurumu'na ilaç vermeye başladığını, uygulanan sistemin öncelikli faydasının SSK'lı hastaların istediği eczaneden ilaç alabilmesi olduğunu belirten Eczacılar Odası Başkanı Mustafa Balık, "Bu uygulama, hastaların eşit muamele görmesi ve sağlık alanında eşitliği getirmesi yanında, SSK hastanelerindeki uzun kuyrukları da ortadan kaldırmıştır" konuştu. Balık, hastanede yatan ve raporlu hastaların ilaçlarını eski sistemde olduğu gibi yine hastane eczanelerinden alabileceklerini söyledi.
Eczacılar bilgilendirilmedi
Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz eczacılardan Nursen Muşlu, SSK'lı hastalara anlaşmalı eczanelerden ilaç verilmesinin alt yapısı tam hazırlanmadan uygulamaya geçilmesinden ve eczacılara bu konu hakkında bilgi verilmemesinden yakındı. Muşlu, "Sosyal Sigortalar Kurumu'nun sis- temi farklı, Bağ-Kur ve diğer resmi kurumların uygulamış olduğu sisteme benzemiyor. Bu konuda eczacıların aydınlatılması ve bilgilendirilmesi gerekirdi. Ayrıca hastanelerin eczanelerin kapatıldığı için SSK'lı hastalar perişan oldu" diye açıklamada bulundu.
SSK'nın reçetelerindeki eksikler yüzünden hasta mağdur oluyor
Eczacı Nursen Muslu, reçetesi uygun olan SSK'lı hastalara, ilaç vermeye çalıştıklarını, SSK tarafından yazılan reçetelerin büyük bir kısmının eksik olduğunu ifade ederken de, SSK'dan gelen reçetelerin yüzde 75'inde tarih, imza, kaşe gibi eksiklerle karşılaşınca ilaç veremediklerini, dolayısıyla yine zor durumda kalanların hastalar olduğunu dile getirdi.
Hastaların tamamına yakını eksik evrakla geliyor
Eczacı Fatma Durukan ise, SSK hastaların eczanelerden ilaç alımı uygulamasının yeni başladığını ve bu nedenle bir takım aksaklıklar yaşadıklarını söylerken, hastalar evraklarını eksik getirdikleri için ilaç veremediklerini bildirdi, Durukan, ilaç fiyatlarında düş menin de eczacının zararına olduğunu ifade ederken de, "Bu aksaklıkları zamanla düzelecektir. Bu sistemle, ithal ilaç yazılı reçeteler karşılanmak istenmediğinden, Yeşil Karne ‘de olduğu gibi SSK'lı hastaların reçetelerine ithal yazıldığı zaman eczane eczane dolaşmak zorunda kalacaklar" dedi. Muadili olmadığı halde ithal ilaçlarda fiyat düşüşü olduğunu, bu ilaçlanır bedeli kısa vadede ödendiği için hiçbir eczanenin karşılamak istemeyeceğini bildiren Durukan, "Çünkü hiçbir işyeri sahibi zararına mal satmak istemez" dedi.
SSK, ilacın en düşük eşdeğer fiyatını ödüyor
SSK ile eczaneler arasında iletişim sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Eczacı Yalçın Durakoğlugil, SSK'lı hastaların ilaç talebini karşılayamadıklarını bildirdi. Durakoğlugil, "SSK normal ilacın en düşük eş değer fiyatını ödüyor. Bu da yüzde otuz fiyat farklılığı yaratıyor. Fiyat farkı hasta ile eczacılar arasında sorun oluyor" dedi. Eczacı Yalçın Durakoğlugil, hastalan ilaç almaya gelirken eksik evrakla gelmemeleri konusunda uyardı.