ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Suriye canlı hayvan geçişine izin vermiyor

Suriye canlı hayvan geçişine izin vermiyor
YAYINLAMA: 11 Aralık 2024 / 08.30
GÜNCELLEME: 11 Aralık 2024 / 08.30

Bölge illerinden Ortadoğu ve Basra Körfezi ülkelerine yapılan canlı hayvan ihracatının, Suriye'nin, topraklarından canlı hayvan transit geçişine izin vermemesi nedeniyle yapılamadığı bildirildi.

Güneydoğu Canlı Hayvan, Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Rüştü Yıldız, bu yılın ilk 3 ayında Ortadoğu ve Basra Körfezi ülkelerine canlı hayvan ihracatı yapılamadığını bildirdi. İhracatın sona ermesine, Suriye'nin 5 Kasım 1991 yılından bu yana topraklarından canlı hayvan transit geçişine izin vermemesinin neden olduğunu kaydeden Yıldız, "Gaziantep'e gelecek tarım bakanımızla görüşüp (çözün artık bu sorunu) diyeceğiz. Türkiye ve Suriye'nin tarım bakanlarının oturup bu sorunu çözmesi gerekiyor" dedi. Yıldız, Suriye'nin topraklarından canlı hayvan transit geçişini yasaklamasına ilişkin haklı gerekçelerinin geçerliliğini yitirdiğini vurgulayarak, şunları anlattı: "Türkiye'de 1991 yılında, dışarıdan kaçak yollarla yurda sokulan hayvanlarda sığır vebası görülmesi üzerine Suriye hükümeti, 5 Kasım 1991 tarihinde, topraklarından canlı hayvan transit geçişini durdurdu. Hükümetin etkili çalışmaları sonucunda ülkemizdeki sığırların tamamı aşılandı ve kısa sürede sığır vebasının kökü kazındı. FAO'nun, 1992 yılı başında Türkiye'de sığır vebası kalmadığını bütün ülkelere deklare etmesine karşın, Suriye hükümeti yasak kararından vazgeçirilemedi. Yıldız, Suriye'nin uyguladığı yasak nedeniyle havayolu ve denizyoluyla ihracatı deneyen ihracatçıların büyük zararlara uğradıklarını belirtti.

Havayolu ya da denizyoluyla ihracat yaptıklarında rakipleriyle rekabet edebilme olanaklarının ortadan kalktığını ifade eden Yıldız, 1991 yılından bu yana yaşanan bu sıkıntı nedeniyle bölgedeki ahırların boş, ihracatçıların işsiz kaldığını savundu. Yıldız, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerde son 2 yılda sağlanan olumlu gelişmelerin, bu ülkenin uyguladığı transit geçiş yasağına yansımadığını ifade ederek, "Oysa, transit yasağın kaldırılması Gaziantep ve bölge ekonomisi için öncelikle çözülmesi gereken bir sorundur. Sorunun çözümü Gaziantep ve bölge illeri için olduğu kadar ülkemiz için de çok büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

Suriye'nin 1991'de uygulamaya başladığı yasak sonrasında Gaziantep ve bölge illerinden gerçekleştirilen canlı hayvan ihracatının hızla düşmeye başladığına dikkati çeken Yıldız, Suriye'nin transit geçiş yasağı öncesinde canlı hayvan ihracatıyla ülke ekonomisine yılda 450 milyon dolar dolayında döviz girdisi kazandırıldığını anlattı. Yıldız, canlı hayvan ihraç edebilmeleri için Suriye'nin yasak kararından vazgeçmeye ikna edilmesi dışında bir seçeneklerinin olmadığını belirtti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *