ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tarihi Masmana Hanı turizme kazandırılacak

Tarihi Masmana Hanı turizme kazandırılacak
YAYINLAMA: 24 Temmuz 2024 / 18.31
GÜNCELLEME: 24 Temmuz 2024 / 18.31

Osmanlı döneminde Ermeni bir usta tarafından kente kazandırılan tarihi Masmana Hanı’nın talihinin değiştiği, uzun süredir kaderine terk edilen hanın turizme kazandırılmasının amaçlandığı ifade edildi.

Tarihi han el değiştirdi

İmara açıldığı yıllarda konaklama yeri olarak kullanılan Masmana Hanı'nın Kurtuluş Savaşı sonrasında kısa bir süre için okul, daha sonra da mercimek fabrikası olarak kullanıldığını, kendilerinin de bu amaçla 37 yıl önce satın aldıkları hanı ve geçtiğimiz günlerde sattıklarını söyleyen Osman Erkendirci, "37 Yıl önce aralarında Asım Kepkep, Nezif Büyükbeşe, Yüzbaşı Mahmut, Hüseyin Arıca, Şakir Özharat ve Nezihe Atay'ın da bulunduğu 12 ayrı kişinin hissesi vardı. Hisselerini ödeyerek onlardan aldık. O zaman burası mercimek fabrikası olarak kullanılıyordu. Biz de 20-25 yıl kadar mercimek fabrikası olarak kullandık" diye konuştu.

Asırlardır hizmet veren hanın bir taşı bile yerinden oynamadı

Kürkçü Hanı Masmanası diye anılan yerin Hicri takvime göre 1304, Miladi takvime göre 1887'de yapıldığını açıklayan Erkendirci, "1575 Metrekarelik alana yapılan han, son derece sağlam ve görkemli bir yapı. Asırlardır insanlara hizmet etme- sine rağmen bir taşı bile yıpranmamıştır" dedi.

 Darbesiz ve kaliteli bir de kilise çanı bulunuyor

Hannan Kürkçüyan tarafından yapıldığı tahmin edilen hanın içinde sabun yapımı için zeytin getiren tüccarların konakladığı 18 oda, develerin bağlandığı ve doyurulduğu iki ayrı mekan ve geniş avlu ve ara katlar olmak üzere çok sayıda bölmeler bulunduğu belirtilirken, "Han'ın içinde bir de kilise olarak kullanılan mekanın olduğunu düşünüyoruz. Çünkü üst katlarda halen duran bir kilise çanı var. Yıllar öncesinden kalan çanda bir darbe bile yok. Son derece sağlam ve kaliteli. Bu çarın hanın içinde bulunması Ermeniler döneminde burada bir kilise olduğunu akla getiriyor" denildi.

Boş bir mezar bulundu

Han'ın avlusunda boş bir mezar bulunduğu belirtilirken, "Avlunun ortasında bir mezar çıktı. Fakat mezarın içinde kemik yoktu. Kümbet şeklindeki mezar son derece titizlikle hazırlanmış, daha sonra da üstü kapatılmıştı. Büyük ihtimalle Han'ı yaptıran kimse kendisi ya da ailesinden birinin ölümü halinde buraya gömdürtecekti. Fakat Kurtuluş Savaşı sırasında yabancılar gitmek zorunda kalınca mezar da boş kalmış" şeklinde açıklama yapıldı.

Bir kaç proje var ama açıklamak için erken

1 Trilyon bedel biçilen Kürkçü Hanı Masmanası'nın 425 milyar liraya kuyumculuk yapan Müşir Hakan Pazarbaşı tarafından satın alındığı ifade edilirken, Sabah'ın sorularını yanıtlayan Pazarbaşı, fiyat konusuna girilmesinin doğru olmadığını söyledi.

İyi yatırım iyi kaynak ister Tarihi değerlere önem verdiğini, çevresindeki dostlarının da bu ilgisini bildikleri için Kürkçü Hanı Masmanası'nı satın almasını önerdiğinde, bu öneriye sıcak baktığını ve hanı satın aldığını söyleyen Pazarbaşı, "Fiyat konusuna girilmesine doğru bulmuyorum. Burada fiyattan daha önemlisi son derece değerli olan bu tarihi mekanların doğru kişiler tarafından doğru değerlendirilmesi. Burayı satın alırken, somut bir fikir yoktu kafamda. Fakat tarihi mekanları ve değerleri seviyorum. Şu anda hanla ilgili birkaç tasarı var kafamda, birincisi açıklamak için erken, ikincisi de bu bir kaynak meselesi. İyi bir yatırım için iyi bir kaynak gerekli. Ama turizm amaçlı değerlendirmeyi düşündüğümü söyleyebilirim" şeklinde açıklama yaptı

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *