2004 5.Moda, Tekstil, Konfeksiyon ve Yan Sanayi Fuarı (MOTEKS) ile 2004 Tekstil Makineleri ve Yedek Parça Fuarı düzenlenen törenle açıldı.
Sanayi Odası fuar alanında açılış töreninde konuşan Nejat Koçer, açılan bu fuarların Gaziantep sanayisinin lokomotif sektörü olan tekstil sektörünü dünyaya açma hedefinde çok önemli misyonlar üstlenmiş durumda olduğunu söyledi.
Modern fuar merkezine kavuştuk
5 yıl önce başlattıkları fuarcılık hizmetlerinde bugün 10 bin metrekarelik bir alana kavuştuklarını, ama ilk yıllarda kentteki fuarcılık alanındaki altyapı eksikliği nedeniyle çadırlarda fuar yapmaya çalıştıklarını belirten Koçer, “İlk yıllarda şehirdeki fuarcılık altyapısındaki eksiklik nedeniyle çadırlarda fuar yapmaya çalışırken, bugün İstanbul'daki emsallerini aratmayan modern fuar merkezinde firmalarımızı ağırlıyoruz” dedi.
Markalaşma ve fuar kavramlarının altını çizdik
Birkaç yıl öncesine kadar komşu ülkelerle bağlantı yapmak için bin bir güçlük yaşarken, bugün Suriye ve Iraklı iş adamlarının fuarlarda ağırladıklarını, ‘fırsatı’ firmaların ayağına kadar getirdiklerini kaydeden Koçer, şöyle konuştu: “Bundan bir hafta önce 4. Gıda fuarımızı açtığımız bu alanda, bugün iki fuarı birden aynı anda açmanın gururunu yaşıyoruz. Biz iki şeye çok inandık, markalaşmaya ve fuara. Herkesin sıkıntılara odaklandığı, günü kurtarmanın insanların mutlu ettiği bir dönemde markalaşma ve fuar kavramlarının altını çizdik. Markalaşmaya inandık çünkü artık üretim boyutunda rüştünü ispat eden Gaziantep’in kaliteli, katma değeri yüksek ve markalı ürünlere ihtiyacı var. Fuara inandık, büyük Gaziantep’in bu mallarını dünya pazarlarına taşıyacağı bir vitrine ihtiyacı vardı. İlk yıllardaki ilgisizlik bizi pes ettirmedi, tam tersine kamçıladı. Her an ve her platformda bu iki kavramın Gaziantep için ne anlam ifade ettiğini vurguladık. Ne mutlu ki bugün artık Gaziantep adının önüne hep birlikte “marka şehir” unvanını ekledik.” Koçer MOTEKS ve GATEMAK Fuarlarının birbirini tamamlayan entegre bir konsepte sahip olduğunu, 10 bin metrekare alana sahip fuarların tamamen doğduğunuz sözlerine ekledi.
İhracata ağırlık vermeli
Vali Lütfullah Bilgin de Türkiye’nin genç nüfusu ile üretime ve istihdama ihtiyaç duyduğunu bunun için de mutlaka ihracata ağırlık vermesi gerektiğini ürettiğini ihraç etmeyen ülkelerin ekonomilerinin, sağlıklı büyümelerinin ise imkansız olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Genç nüfusa sahip büyük bir ülkeyiz. Bu genç ve dinamik nüfusu muzla çok çalışıp çok üretmek zorundayız. Ürettiğimiz ürünlerin büyük çoğunluğunu tüm dünya ülkelerini satıp ülkemize döviz kazandırmalıyız. Ülke ekonomimizin sağlıklı büyümesini ancak çok çalışıp çok üretmekle sağlayabiliriz. Ülkemizdeki işsizlere iş bulmak zorundayız. Bu sorunun da yeni istihdam alanları açmakla giderebiliriz. Gaziantep'te açılan bu fuarların ilerleyen yıllarda Avrupa kentlerinde açılan büyük fuarlara eş değer olmasını böyle bilinmesini arzu ediyorum”
Fuarlar ekonominin lokomotifidir
Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise bu tür fuarların ülke ekonomilerinin lokomotifi görevini gördüğünü kent merkezinde daha büyük fuar alanlarına ihtiyaç duyduklarını anlatarak, “Gelecek yıllarda en az 500 bin metrekarelik bir fuar alanı yapmayı planlıyoruz. Böyle bir projeyi gerçekleştirmek için önümüzdeki günlerde bir çalışma başlatacağız” dedi.
Fuara 140 firma katılıyor
140 firmanın katılımıyla gerçekleşen MOTEKS ve GATEMAK fuarı Balkan ülkelerinde ihracat olanakları konulu seminere de imza atacak. Bugün yapılacak olan seminer Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ihracatın katma değerinin artmasına yönelik bilgi ve eğitsel faaliyetleri çerçevesinde Kare uluslararası nakliyatın çözüm ortaklığında Güneydoğu Anadolu ihracatçı Birliklerinin (GAİB) katılımları ve GSO’nun ev sahipliğinde yapılacak.