ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Toplum, hukuk devleti anlayışını benimsemiyor

Toplum, hukuk devleti  anlayışını benimsemiyor
YAYINLAMA: 11 Kasım 2024 / 15.16
GÜNCELLEME: 11 Kasım 2024 / 15.16

5 Nisan Avukatlar Günü kutlandı...

Türk toplumunun hukuk devleti anlayışını benimsemediğini gözlemlemenin endişe verici olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Aziz Canatar, hukuk fakültesinde verilen eğitimin kaliteli olmamasından da yakındı.

Hukuk fakültelerinde verilen eğitim yeterli değil

Bağımsız yargının savunma-karar, sac ayağından birini temsil eden avukatlık mesleğinin ciddi sorunları olduğunu belirten Gaziantep Barosu Başkanı Avukat Aziz Canatar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eğitim alanında ve parasal anlamda sorunlarımız var. Avrupa Birliği ülkelerinde gerçek ve tüzel kişilerin avukat tutma mecburiyeti vardır. Avukatlık Kanunu’na göre avukat tutma zorunluluğu bulunan şirket ve kooperatifler bu yükümlülüğü yerine getirmiyorlar. Hukuk fakültelerinde verilen eğitim de yeterli değil. Mesleğimizi yaparken karşılaştığımız sorunlar, uyum yasaları çerçevesinde nispeten azalmış olsa da var. Avukatlık mesleğinin, yargının en önemli görevlerinden birini ifa ettiğinin, aynı okullardan mezun olduğumuz sav- karar erki içinde olan arkadaşlarımız tarafından anlaşılamaması da bizi üzüyor."

Vakıf üniversitesinden mezun olan

160 kişiden 6'sı barajı geçebiliyor

Baro Başkanı Av. Aziz Canatar, "5 Nisan Avukatlar günü kutlamaları, avukatlık mesleği ve sorunlarının yılda biz kez dahi olsa konuşulup tartışıldığı bir platform haline dönüşmüştür. Mesleğimiz, maalesef istenilen seviyede olmayıp, her geçen gün de kötüye gitmektedir. Sorunlarımız, yılda bir güne sığdırılamayacak kadar yoğundur.

Avukatların, eğitim ve maddi anlamda sorunları vardır. Mesleğe başlamadan önce fakültede alınması gereken eğitim, maalesef yeterli değildir. Ülkemizde hukuk fakültesi açılması, bütün sorunları çözecek mantığı ile teşvik edilmekte, fakat eğitim seviyesine bakıldığı zaman, iyi bir hukukçu yetiştirilemediği görülmektedir. Anabilim dalı başkanlıkları bile bulunmayan bu fakülteler ehliyetli ve liyakatli meslek mensubu yetiştirmekten uzak bir görüntü vermektedir. Anlı şanlı vakıf üniversitelerinin, adli yargı sınavına giren 160 öğrencisinden sadece 6'sı barajı geçebilmiştir" dedi.

Staj dönemi çok iyi değerlendirilmeli

Ülkemizin her alanında olduğu gibi, avukatlık mesleğinin sorunlarının da çözülemeyecek sorunlar olmadığını dile getiren Canatar, "Türkiye Barolar Birliği ve barolarımız birlikte hareket ederek mesleğimizin önündeki engellerin kaldırılması konusunda, önemli çalışmalara imza atmaktadır. Gaziantep Barosu olarak bizler de üzerimize düşeni yapmanın gayreti içerisindeyiz. Mesleğimizin en önemi devrelerinden biri olan staj döneminin iyi geçirilmesi için Türkiye Baro Birliği ile birlikte hareket ederek, çok amaçlı olarak kullanabileceğimiz Gaziantep Ticaret Odası'nın eski yeri satın alınmıştır ve en kısa zamanda, meslektaşlarımızın hizmetine sunulacaktır" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *