AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin'in girişimleri sonucu, tüp bebek tedavisinin devlet tarafından karşılanması yüzünden her tüp bebek olayı için 5 bin dolar ödenecek. Çocuk sahibi olamayanların tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmalarının maliyetinin, ilk denemede başarılı olursa 5 bin dolar olduğu, ancak ilk denemede çocuk sahibi olmanın şansının yüzde 30 oranında gerçekleşebildiği açıklandı. Tüp bebek için her deneme devlete ek maliyet getirecek.
35 Yaşına kadar başarı şansı daha yüksek
Tüp bebek uygulamasının normal bir muayenehanede yapılmasının mümkün olmayacağı, ancak belli merkezlerde uygulanabileceğini belirten Kadın Hastalıkları Uzmanı Opr.. Dr. Mustafa Tümer, "Tüp bebek 35 yaşına kadar tavsiye ediliyor. 35 Yaşına kadar başarı şansı daha yüksek. 35 Yaşın üzerindeki denemelerde düşükler olabiliyor" dedi.
Tüp bebek en son başvurulacak yöntem
Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin tüm tıbbi olasılıkların olumlu sonuç vermemesi durumunda tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Tümer, "Tüp bebeğin yapılması gereken durumlar diğer yöntemlerden sonuç alınamadığı hallerdir. Tüpler kapalıysa tüp bebek uygulamasına gidiliyor. En son başvurulacak yöntem. Tüpleri tıkalıysa, kadın 18 yaşındaysa da bile anne olma şansı az, tüpler açılmıyor. Tek gebe kalma şansı tüp bebek yöntemi oluyor" diye konuştu.
Anne olma şansı yüzde 25-30
Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin 2 bin 500 veya 3 bin dolar ödemesi gerektiğini, ilaç masraflarının ise bin dolar civarında olduğunu ifada eden Tümer, "Bu yöntemin maliyetini her ailenin karşılaması mümkün değil. Tüm bebek uygulaması ancak özel merkezlerde yapılabiliyor. Tüp bebek yöntemi üç kereye kadar denenebiliyor" şeklinde açıklama yaptı. Tümer; çocuk sahibi olamayan annelerin yüzde 25'i için tüp bebek yönteminin gerektiğini sözlerine ekledi.