ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

"Türk çiftçisi çaresiz ve sahipsiz”

"Türk çiftçisi çaresiz ve sahipsiz”
YAYINLAMA: 30 Aralık 2024 / 12.10
GÜNCELLEME: 30 Aralık 2024 / 12.10

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Karaca Bozgeyik, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası destekli tarımsal üretim modelleri karşısında Türk çiftçisinin çaresiz ve sahipsiz olduğunu ifade etti.

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Karaca Bozgeyik, ülkemizin çiftçilerin "yaşam savaşı" verdiğini dile getirdi.

Tarımsal üretim planlı yapılmalı

Bozgeyik, "14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü" dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin tarımda dışa bağımlılığının ciddi bir biçimde arttığını, yurtiçi üretimin ithal tarım ürünleri karşısında kan kaybettiğini belirtti. Türk çiftçisinin tarımsal teknolojilerde yaşanan hızlı gelişim ve değişim sonrasında adeta yaşam savaşı verdiğini ifade eden Bozgeyik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz çiftçilerimizi korumazsak topraklarımızda üretim yapanlar bizim çiftçilerimiz olmayacak ve Dünya Çiftçi Günü'nü kutlamak için çiftçi de bulamayacağız. Tarımsal üretim planlı yapılmalı, Türk çiftçisi de korunmalı. Kamu yararı ilkesi doğrultusunda, çiftçilerimizin çıkarına uygun bir tarım politikası belirlenmeli ve uygulanmalı"

Tarımda dışa bağlılık ciddi bir şekilde artıyor

Bozgeyik, diğer ülkelerin belirledikleri ulusal tarım politikaları ile çiftçilerini koruma amaçlı çabalarını artırırken, Türkiye'de küreselleşme, uluslararası anlaşmalar ve Avrupa Birliği'ne uyum gibi bahanelerle tarımın yok edilmeye çalışıldığını ifade ederken, "Tarımda dışa bağlılık ciddi bir şekilde artıyor. Türkiye tarımı, ithal tarım ürünlerinin karşısında kan kaybediyor. Dev girdi şirketleri, tarımsal alanlarımızı tahrip ediyor. Tarımı ve çiftçiliği sonlandırmaya yönelik IMF ve Dünya Bankası destekli modeller karşısında çiftçilerimiz çaresiz ve sahipsizler. Böyle bir şan çiftçilerimiz tarlasını yeterince gübreleyemiyor. Mazot fiyatları artışından tarlasını yeterince süremiyor. Zirai mücadele yapamıyor. Tarlasında kaliteli tohum kullanamıyor. Hava koşullarına bağlı olarak, sulama yatırımlarının da gecikmesi ile yeterince ürün alamıyor. Aldığı ürünü neredeyse maliyetine satıyor" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *