Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, televizyonlardaki gelin-kaynana programlarının toplumun aynası olduğunu söylerken, "Türk toplumu dedikoduyu çok seviyor ki o programlara bakıyor. Türk insanı o programlara bakarak dedikodu yapma ihtiyacını gideriyor" diye konuştu.
Başarı para veya mevki değildir
Özel Seçkin Okulları'nda düzenlenen söyleşide başarının anlamı üzerine konuşan Prof. Dr. Cüceloğlu, "Sokağa çıkıp bir çocuğa başarı nedir diye sorsanız alacağınız cevap ne olur? Parası olan başarılıdır der. Halkımıza göre de bu böyledir. Mutluluk nedir diye sorarsanız, alacağınız cevap Parası olan mutludur olur. Toplum olarak, başarı deyince akla hep para veya mevki geli-yor ve çocuklarımıza da bunu öğretiyoruz. Soruyorum, acaba zenginler mutlu mudur? Zenginler hep gülüyor mu? Hayır. Demek ki başarı para veya mevki değildir. Çocuklarınızı yetiştirirken başarılı olmasında motivasyonda bulunun, bu çok önemlidir. Başarılı olmak için hedef belirlenmesi ve insanın başarı ile ilgili deneyimlerden örnek alması gerekir diye konuştu.
İnsanlar okumalı ve kendini sürekli yenilemeli
Şu sıralarda iki-üç tane kitap yazma projesini gerçekleştirmeye çalıştığını, ardından bir televizyon kanalında program yapmaya başlayacağını açıklayan Cüceloğlu, "İnsanların kendini geliştirmesi çok önemli. Bakıyorsunuz bazı öğretmenlerimiz hala mahalle kadınlarının ağzı ile konuşuyor. Bu öğretmenlerimiz geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı yetiştiriyor. İnsan sürekli olarak okumalı ve kendini daima geliştirmelidir. Bu konuda birçok seminer düzenledim. Ama dinlemeyi çok seven halkımıza verdiğim mesajlar bir türlü algılanmıyor ve uygulanmıyor halkımız bunu yapmak istemiyor. Eğer bu seminerlerle insanları kendileri geliştirme konusunda etkileyebiliyorsam ne mutlu bana şeklinde açıklamada bulundu.
Toplum dedikodu ihtiyacını gideriyor
Cüceloğlu, bir basın mensubunun son zamanlarda televizyonlarda sayısı giderek artan "Gelinim olur musun?" örneğindeki kaynana-gelin programlarının artmasını nasıl karşıladığını sorduğunda Prof. Dr. Cüceloğlu şu yanıtı verdi: "Aslında o programlar toplumun aynasıdır. Demek ki Türk toplumu dedikoduyu çok seviyor ki o programları izliyor. Türk insanı o programlara bakarak dedikodu yapma ihtiyacın gideriyor."
Okul öncesi eğitim hayati önem taşıyor
Doğan Cüceloğlu ile birlikte Gaziantep'e gelen Özel Okullar Birliği Başkanı Dr. Yük. Müh. Rüstem Eyüboğlu da yaptığı konuşmada, okul öncesi eğitim konusunu vurgulayarak, "Türkiye'de eğitim sorunlarını iyileştirme çabalarımız var. Bunlardan en önemlisi okul öncesi eğitim. Eğer her türlü aktiviteye giren, bir çok dalda başarılı olan insanlar yetiştirmek istiyorsak, çocuklarımıza okul öncesi eğitim olanağını sağlamalıyız. Bunun için 3-6 yaş arası çocuğunuza okul öncesi eğitim verin. Bu çok önemlidir. Gelişmiş ülkelere bakın okul öncesi eğitim oranı yüzde 100'dür. Türkiye'de bu oran ise yüzde 11'de kalıyor. 3-6 Yaş grubunun okula alınmasını istiyoruz" dedi.