ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Un sektöründe ciddi anlamda atıl kapasite sorunu yaşanıyor

Un sektöründe ciddi anlamda  atıl kapasite sorunu yaşanıyor
YAYINLAMA: 17 Kasım 2024 / 15.05
GÜNCELLEME: 17 Kasım 2024 / 15.05

Un Sanayicileri Federasyonu Genel Başkanı Adnan Hekimoğlu, un sektöründe yaşanan atıl kapasite sorununun aşılması için radikal önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Toplam kapasite 36 milyon tona ulaştı

Hekimoğlu, Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği'nce Gaziantep'te düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'deki bin 80 dolayındaki un fabrikasının toplam kapasitesinin 36 milyon tona ulaştığını belirtti. Türkiye'de un tüketiminin 12-13 milyon ton olduğunu vurgulayan Hekimoğlu, sektörün ciddi bir atıl kapasite sorunu yaşamasına karşın yeni un üretim tesislerinin yapılmasına bir anlam veremediklerini kaydetti.

Atıl kapasite için radikal önlemler alınmalı

5085 Sayılı Teşvik Yasası kapsamında yapılacak yatırımlar arasında un üretimine ilişkin 20-25 yatırımın bulunduğuna dikkati çeken Hekimoğlu, "Bir başka ifadeyle çıkarılan bu teşvik yasasının bizim sektöre zararı olacak. Zaten biz bu kaygıyla yatırımların sektörler esas alınarak yapılması gerektiğini savunuyorduk. Hükümet sektörümüzde yaşanan atıl kapasite sorununa ilişkin radikal önlemler almalı" diye konuştu.

Tarım sektörü için ciddi bir proje hayata geçirilemedi

Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği yetkilileri de, Türkiye'de bugüne kadar hiçbir kesimin tarım sektörü için ciddi sayılabilecek bir dönüşüm projesini hayatı geçiremediğini belirtti. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) taşıyan sürecin, Türk tarım sektörünü daha verimli olmaya ve rekabet gücünü artırmaya zorlayacağı ifade edilirken, "Bu süreçte bize düşen global gelişmeleri ve AB sürecini iyi takip edip arayı kapatma gayreti içinde olmamızdır" denildi.

TMO alım politikalarını açıklamakta geç kalmamalı

TMO'nun hububat alım ve satım uygulamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak konuşmasını sürdüren Özmen, Gaziantep ve bölgedeki un sanayicilerinin bölgenin coğrafyasından kaynaklanan dezavantajlar yaşadığını vurguladı. Çukurova Un Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Kardeşler de konuşmasında, Türkiye'de buğday hasadına Harran ve Çukurova'da başlandığını ifade ederek, şunları anlattı: "Ulusal talep hasatla birlikte oluşan bölgesel pazara yöneliyor. Yüksek talep nedeniyle fiyatlar olması gerekenin üzerine yükseliyor ve biz sanayiciler depolarımızı yüksek fiyattan satın aldığımız buğdayla doldurmak zorunda kalıyoruz. Bu olumsuzluğu yaşamamak için TMO'nun alım politikalarını açıklamakta geç kalmamasını istiyoruz."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *