Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arslan, üniversitenin bahçesinden 65 milyon yıl öncesine ait olduğunu iddia ettiği taş ve fosil parçaları bulduğunu söyledi.
Arslan, arkeolojiye ilgi duyduğunu ve yıllardır gezdiği her yerden ilginç taşlar topladığını belirterek, GAZÜ bahçesinde fidan ekimi yaptığı sırada, farklı özellikleri ile dikkati çeken taşlar bulduğunu anlattı.
Deniz kestanesi ve köpekbalığı omurgası fosili buldu
Bulduğu taşlar arasında, deniz kestanesi ve köpekbalığı omurgası fosili ile mercan taşı bulunduğunu da ileri süren Arslan, bu canlıların, bir deprem ya da doğal olaylar sonucunda deniz dibine düşerek, bu sırada oluşan basıncın ardından fosilleşmiş olabileceğini savundu. Bulduğu taşlar arasında Yontma Taş Devri'ne ait kalıntılar olduğunu da ifade eden Arslan, bir taşın, hem sağ hem de sol elle tahıl taneleri ya da benzeri şeyleri dövmek için kullanıldığının anlaşılabildiğini ifade etti.
Anatomiyi iyi biliyorlardı
Bulguların o dönem de yaşayan insanların çok zeki olduğunu gösterdiğini anlatan Arslan, şöyle konuştu: "Bulunan taşlar, o dönemde insan zekasının şimdikinden farklı olmadığını gösteriyor. Hatta o dönemdeki insan için taş alet yapma bilinci, şimdiki insanlarla göre daha gelişkin. Bir şeyleri dövmek için yapılan taşlar, hem sağ hem de sol elle kullanılabiliyor. Taşın her iki elle de kullanılabilmesi anatomiyi iyi bildiklerini gösteriyor."
En eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış Türkiye'nin dünyanın en genç kara topraklarından biri olduğunu, ancak medeniyetlerin en eskilerine de ev sahipliği yaptığını vurgulayan Arslan, elde edilen taş ve fosillerin bunun göstergesi olduğunu kaydetti. Arslan, yıllardır bu tür konularda araştırmalar yaptığını Amerika, Avrupa ve Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi ile Toroslarda gezilere katılarak gözlemlerde bulunduğunu söyledi.