ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üretim izin belgesi olan pide fırını yok 

Üretim izin belgesi olan pide fırını yok 
YAYINLAMA: 15 Ocak 2021 / 13.19
GÜNCELLEME: 15 Ocak 2021 / 13.19
Ekmekte denetimsizlik, kalitesiz ve pahalı üretim sürüyor...

Fırıncılar üretim izin belgesi almamakta ısrar ederken, denetimlerin yetersiz olmasının sektördeki haksız rekabeti tırmandırdığı belirtildi. Kayıtlı esnafın büyük sıkıntı çektiği, ruhsatsız, maliye, sicil ve oda kaydı olmayan çok sayıda işyeri bulunurken, üretim izin belgesi alan hiçbir pide fırını bulunmadığı bildirildi.

Esnafı kayıt altına alarak korsanlığı önlemek ve haksız rekabeti ortadan kaldırarak halka sağlıklı ekmek üretmek istediklerini ifade eden Pideciler Odası Başkanı Hanifi Duran, denetimlerin yetersizliği nedeniyle başarılı olamadıklarını söyledi. Gaziantep merkezinde bulunan 973 pide, simit ve yufkacıdan 819 tanesinin pide ürettiğini açıkladı.

Demir, pidecilerden 478’inin sicilsiz, 406 sının oda kayıtsız, 357’sinin ruhsatsız, 218’inin maliye kayıtsız olduğunu ve 678’inde ise Duran, “Tüm bunları tespit edip ESOB a vererek gerekli yerlere bildirilmesini istedik. Çünkü her şeyini tamamlayan, hiçbir eksiği olmadan, dürüst çalışan esnafın ne suçu var? Amacımız dürüst çalışan esnafı korumak, haksız rekabeti önlemek. Eğer yetkili kurullar gerekli denetimleri aksatmadan yaparsa, hiçbir sorun kalmaz, her önüne gelen fırın açmaz, ekmek sürekli zamlanmaz. İnsanlar sağlıklı ekmek tüketebilir” dedi.

Denetimlerin çok yetersiz olduğunu ifade eden Demir, fırıncıların üretim izin belgesi almak zorunda olduklarını, ancak diğer kayıt ve belgelere olduğu gibi bunu almaya da ilgi gösteren olmadığını ifade etti. Üretim izin belgesi alınmasının zorunlu olduğunu belirtip, esnafın en kısa zamanda bu belgeyi almasını istedi.

Bir süre önce pidecilerden ayrılan Francala Odası Başkanı Mehmet Sevimli, francala üretimi yapan ve faal olarak çalışan işyeri sayısının 90 olduğunu belirterek, çoğunun her türlü kaydının bulunduğunu, aynı zamanda üretim izin belgelerinin de olduğunu söyledi.

Odaya kayıtlı olup bazı eksikleri olan 4 işyerini mahkeme kanalı ile tespit ettirerek İl Sağlık Müdürlüğü’ne verdiklerini söyleyen Sevimli, “Kayıt dışı çalışana, haksız rekabet yaratana izin vermeyeceğiz. Bu konuda sektör olarak oto kontrol siste-, mini çalıştıracağız. Herkes yasa ve kurullara uyarak faaliyet gösterirse, o zaman lüzumsuz yere fırın açılmaz, haksız rekabet olmaz” dedi.

Denetim yapılması için yetkili kurullara başvurduklarını ancak, yeterli eleman olmadığı için denetim yapılamadığı şeklinde resmi yazı geldiğini hatırlatan Sevimli, “Peki o zaman dürüst çalışan, her türlü işlemini yaptıran esnafın ne suçu var? Dürüst insanları, devlete vergi kazandıranı kim koruyacak?” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *