ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Veremi tetikleyen iki etmen: Yoğun nüfus ve yoksulluk

Veremi tetikleyen iki etmen: Yoğun nüfus ve yoksulluk
YAYINLAMA: 30 Temmuz 2024 / 14.00
GÜNCELLEME: 30 Temmuz 2024 / 14.00

Gaziantep'te halkın verem hastalığına karşı duyarlı olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye geneli ile karşılaştırıldığında Gaziantep'te hasta oranının fazla olduğuna, bunun da nüfusun aşırı göçler nedeniyle fazla olması ve maddi imkansızlıklardan kaynaklandığına dikkat çekti.

Amaç okullarda verem bilincini geliştirmek

Gaziantep Verem Savaş Derneği Başkanı. Dr. Bahar Kaleoğlu, "Her yıl Ocak ayının ilk haftası Verem Eğitim ve Propaganda Haftası olarak kutlanıyor. Bu kutlamalar çerçevesinde, dernek olarak bazı faaliyetler düzenleriz. Örneğin bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı ile ilkokullarda verem konulu köşe yarışması, orta öğretim ve liselerde şiir, resim ve kompozisyon yarışması düzenledik. Değerlendirmeyi Milli Eğitim Bakanlığı yapacak" diye konuştu.

"Verem bulaşıcı bir hastalıktır"

Verem hastalığının, insana solunum yolu ile bulaştığını, hastalığın kalıtsal bir hastalık olmadığını belirten Dr. Kaleoğlu, "Mikrop hastanın kullandığı havlu, kaşık, bardak, vs. araç gereçlerle değil, solunum yoluyla bulaşır. Bu nedenle, hasta ile aynı ortamda bulunan kişilerin mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir" diye uyarıda bulundu.

"Hastalığın Belirtileri"

Verem hastalığının belirtilerini de sıralayan Kaleoğlu, uzun süren öksürük, kilo kaybı, göğüs ağrısı, ateş, gece terlemeleri, çabuk yorulma ve iştahsızlık en önemli belirtiler olduğunu kaydetti. Kaleoğlu, "Eğer bu belirtilerden şüpheleniyorsanız en yakın Verem Savaş Dispanseri veya bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Veremin teşhis ve tedavisi ücretsiz yapılır" dedi.

"Hasta 6-9 aylık bir tedavi süresinde iyileşir"

Dr. Kaleoğlu, teşhis aşamasında kişiye çeşitli testler uygulandığını, bunların röntgen, balgam muayenesi ve Tüberkülin denilen deri testi olduğunu belirterek, "Bu uygulamalarda kişide belirti görülürse 6-9 aylık bir ilaç tedavisi uygulanır. İlaç doktorun söylediği gibi kullanılırsa veremden kurtulmak mümkündür. Ayrıca ilaç tedavisi esnasında hasta bulaştırıcı konumunda değildir" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *