Sokakta çalışan çocukların ailelerinin ekonomik durumunun yetersiz olduğu, çocuğun git para kazan gel diye sokağa gönderildiği belirtilirken, sokaktan toplanıp yatılı okullara yerleştirilen çocukların bir daha sokağa dönmediği açıklandı. "Sokakta çalışan çocukların azalması için topluma görevler düşüyor. Çocukların sokakta çalışmasına karşı karşıt bir tavır üstlenmeliyiz. Sokakta çalışan çocuklardan bir şey almazsak, bu olaya merhamet duyguları ile yaklaşmazsak çocuklar çalıştırılmak için sokağa gönderilmez" denildi.
Sokak çocuklarının rehabilitasyonu amaçlanıyor
GAP İdaresi Sokakta Çalışan Çocukların Rehabilitasyonu Programı Sorumlusu Aygül Fazlıoğlu, Gaziantep, Batman ve Şanlıurfa illerinde sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonu için proje çalışması başlatıldığını bildirdi. Sokakta Çalışan Çocukların Rehabilitasyonu Proje sinde görevli heyet, Vali Lütfullah Bilgin'i makamında ziyaret etti. Fazlıoğlu, "GAP Bölgesel Entegre Kalkınmanın Güçlendirilmesi ve Sosyo-Ekonomik Farklılıkların Azaltılması Programı kapsamında kadının Sosyo-ekonomik yönden güçlendirilmesi, gençlere mesleki becerilerin kazandırılması ve Gaziantep, Batman ve Şanlıurfa illerinde sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonun amaçlandığı belirtti.
Uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapılıyor
Vali Bilgin ise sokak çocuklan sorununun çözü mü konusunda uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde olduklarını ve önümüzdeki günlerde çok ciddi sayılabilecek kaynakların geleceğine işaret eden Bilgin, böylece daha doğru adımların atılabileceğini söylerken, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Temsilcisi Şükran Özdoğan, Hedeflenmiş 11 ilde sokakta çalı şan çocukları eğitime yönlendirmek için çalışma başlattık. Gaziantep'inde içinde bulunduğu 11 ilde toplum merkezleri açacağız. Hedefimizde 6 bin 700 kız ve erkek çocuğu var. Önce çocukların öğretmenleri ile işbirliği yapıp aileleri eğitmek gerekir. Yerel yönetimlere bu konuda çok büyük iş düşüyor. Biz Gaziantep'te bu merkezi Şahinbey'de açmayı planladık.
Merhamet duygusu ile yaklaşmazsak çocuklar sokağa gönderilmez
Belediyelerin bu çocukları tespit edip bize havale etmeleri gerekir. Çocukları doğrudan eğitime yönlendireceğiz. Özellikle kız çocuklarını çok önemsiyoruz. 13-18 Yaşındaki çocuklara örgün eğitim ve meslek edinme eğitimi verilmesini sağlayacağız" dedi.
Sokakta çalışan çocukların azalması için topluma da görevler düşüyor. Çocukların sokakta çalışmasına karşı karşıt bir tavır üstlenmeliyiz. Sokakta çalışan çocuklardan bir şey almazsak, bu olaya merhamet duyguları ile yaklaşmazsak inanıyoruz ki çocuklar çalıştırılmak için sokağa gönderilmezler. Özellikle madde bağımlısı çocuklara uygulanan tedaviler yeterli değil. Tedaviden sonra çocuklar rehabilitasyona tabi tutulup rehabilite edilmeli. Bütçe kaynakları yetersiz olduğundan bu sorunun içinden çıkamıyoruz" dedi.
Sokak çocuğu olgusu nedir henüz onu bile bilmiyoruz
Vali Yardımcısı İsmet Bayhan yurtlarda kalmış ve yaşını aştığı için sığınma yeri olmayan madde bağımlısı çocukların son zamanlarda toplumun sorunu olduğunu ve toplumu tedirgin ettiğini söylerken, "Toplum en çok bu konuda dertli. Sokakta çalışan çocuklar gelecekte sokak çocuğu olmaya adaydır. Konuya Bakanlık ve parlamentonun önem vermesi gerekir. Biz bile sokak çocuğu olgusu nedir onu bile bilmiyoruz. Hangisi çocuk işçi, hangisi sokakta çalışan, hangisi sokak çocuğu o bile netlik kazanmış, değil. Aile, baba iş bulamadığından çocuğunu 'Git oğlum veya Kızım şunu sat, boyacılık yap, hırsızlık yap' diye sokağa gönderiyor. Hükümetin bu sorunun sahibi olması ve herkesin bu sorunun bir ucundan tutarak halletmesi gerekmektedir. "Bayhan, önceki görev yeri Çankırı'da 8-9 tane bin kişilik yatılı okulların boş olduğunu, buralara Güneydoğu'dan öğrenci gönderilebileceğini kaydetti.
11 Tane çocuğu hiçbir yere sığdıramıyoruz
Bayhan, Seçkin Okulları yanında bulunan bir evde uçucu madde bağımlısı çocukların kaldığını ve bu çocukların çevreye zarar verdiğini anlattı. Madde bağımlısı bu çocukların çevreye zarar vermelerinin engellenemediğini savunan Bayhan, şöyle konuştu: "Sürekli şikayetlere neden olan 11 çocukla başa çıkamıyoruz. Çünkü bu çocukların barınmaları için fiziki şartların yeterli olduğu bir merkez yok. Çocuklarla konuşuyoruz (tamam, söz bir daha uçucu madde içmeyeceğiz) diyorlar. Ancak ertesi akşam yine uçucu madde alıyorlar. Neden içtiklerini sorduğumuzda (hava çok soğuktu üşüdüğümüz için içtik) cevabını alıyoruz. Üniversitemiz içinde madde bağımlısı çocukların tedavisinin yapılabileceği bir bölüm yok. Bunun yanı sıra bu işin sahibi de yok. Kime sorarsan bu işten sorumlu değil. Kentte bulunan her kurumun sorunun çözümü için katkıda bulunması gerekir."