Bu yıl sıcaklık oranının yüksek olmasının beklendiği, yaşanacak yüksek sıcaklık nedeniyle yer altı su kaynaklarının azalabileceği kaydedildi. Tarım il müdürlüğü, tarımsal alanda hoyratça kullanılan yeraltı su kaynakları için tehlike çanlarının çaldığını vurgulayarak, 'Kaynakların kontrollü olarak kullanımının sağlanması gerekir" diye uyarıda bulundu.
Yeraltı su kullanımı planlı bir hale dönüştürülmeli
İl Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz, yeraltı su kaynaklarının tarımsal alanda da kullanıldığını, ancak bunun kontrolsüz yapıldığını vurgulayan Yılmaz, çok yakın mesafelerde su kuyularının açıldığını, bu durumu önlemek için su konseyi oluşturularak, yeraltı su kullanımının planlı bir hale dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.
550-560 milimetre yağış düştü
Yılmaz, her yıl ortalama alması gereken yağış miktarının, 535 milimetre olduğunu, bu yıl Gaziantep'e düşen yağış miktarının 550- 560 milimetre olduğunu söyledi.
Yağışlar dengeli oldu
Beklenilen ortalama yağış miktarının elde edildiğini ve herhangi bir kuraklık yaşanmadığını kaydeden Yılmaz, yağışın aylara göre dağılımının da dengeli şekilde gerçekleştiğini ve üretim için bunun büyük bir avantaj olduğunu belirtti.
2003 Yılı'nda 700 milimetre yağış gerçekleşmişti
Yılmaz, 2003 yılında Gaziantep'te 700 milimetre, 2004 yılında 600 milimetre ve 2005 yılında 500 milimetre yağış gerçekleştiğini, yağış miktarının her yıl gerilediğine dikkat çekerken, bu durumun yeraltı su kaynaklarını da olumsuz etkilediğini bildirdi.
Sıcaklar artacak
Bu yıl sıcaklık oranının yüksek olmasının beklendiğini anımsatan Yılmaz. "Yaşanacak yüksek sıcaklık nedeniyle, yeraltı su kaynakları daha da azalabilir. Kaynakların kontrollü olarak kullanımını sağlamak gerekiyor. Türkiye su zengini bir ülke değil, bilinenin tam aksine su fakiri bir ülke diye konuştu.