ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeytinciliği geliştirmek için bilimsel araştırma yapılıyor

Zeytinciliği geliştirmek için bilimsel araştırma yapılıyor
YAYINLAMA: 10 Temmuz 2024 / 11.07
GÜNCELLEME: 10 Temmuz 2024 / 11.07

Zeytinciliği geliştirmek ve yaygınlaştırmak için bilimsel proje çalışmaları ile bilimsel araştırmalar yapıldığı bildirildi.

Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, Gaziantep'in zeytin üretim merkezi haline gelmesi için zeytin fidanı araştırma ve geliştirme çalışmaları için Nizip İlçesi'ne bağlı Eski Konak Köyü'nde 9 hektarlık bir alanda zeytin fidanı deneme çalışmalarına başladıklarını belirtti.

25 Bin hektarlık bir alanda 50 bin ton dolayında zeytin üretildi

Gaziantep'te yaklaşık 25 bin hektarlık bir alanda zeytin yetiştiriciliği ve yılda 50 bin ton dolayın-da zeytin üretimi yapıldığını ifade eden Yılmaz, "İlimizdeki zeytin sahalarının çok önemli bir bölümünde başta Nizip'te yağlık olmak üzere yerel çeşitler bulunmaktadır. Son 5-6 yılda İl Özel İdare Müdürlüğü'nün katkılarıyla 1 milyondan fazla Gemlik ve Ayvalık türü zeytin fidanı getirilerek Gaziantepli çiftçilere dağıtılmıştır" dedi.

10 Değişik zeytin çeşidi fidanı deneniyor

Çiftçilerden gelen şikayet ve talepler üzerine yaptıkları araştırmada, Gaziantep'te zeytinciliğin geliştirilmesi ve sorunlarının çözümü konularında hiç bir bilimsel araştırmanın yapılmadığının görüldüğünü anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Araştırmalarımızda, ilimizde zeytin yetiştiriciliği konularında ciddi bir araştırmanın yapılmadığını gördük. Bu sektördeki sorunlara köklü çözüm için zeytinin en çok üretildiği Nizip İlçesi’nde 9 hektarlık bir alanda deneme ve geliştirme bahçesi kurarak bilimsel araştırmalara başladık. 10 değişik zeytin çeşidi fidanın deneneceği çalışmalar sırasında akademisyenlerinde görüşlerini ve desteklerini alacağız."

Her 18 fidandan 9'u sulanacak

Nizip, Karkamış ve Oğuzeli ilçelerinde zeytinciliğin geliştirilmesi için oluşturulan deneme sahasında, her çeşitten 18 adet fidanın dikildiğini, tesiste sulama işlemlerinin ise damlama sulama sistemi yöntemiyle yapılacağını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: "Her 18 fidandan 9'u sulanacak. Diğer 9'u ise sulanmayacak. Bu yöntemle sulu ve susuz çeşitler arasında verimlilik ve gelişme süreçleri izlenecek. Deneme çalışmaları yaklaşık 10 yıl sürecek. Elde edilecek veriler, bilimsel ortamda değerlendirilip üreticilere gerekli bilgi ve belgeler halinde sunulacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *