ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

“Amerika’nın Türkiye masası şefi Arma Karaer ile görüştüm”

“Amerika’nın Türkiye masası  şefi Arma Karaer ile görüştüm”
YAYINLAMA: 21 Temmuz 2024 / 13.39
GÜNCELLEME: 21 Temmuz 2024 / 13.39

Aykut Tuzcu Washington’dan bildiriyor:

“Amerika’nın Türkiye masası şefi Arma Karaer ile görüştüm”

Amerikan Dışişleri Bakanlığı çok enteresan bir yer. Bakanlığa girişte elimize harita veriyorlar. Plan demiyorum, çünkü bakanlık binası o kadar büyük ki, ancak haritaya bakarak istenilen yer bulunabilir. Amerika’nın Türkiye masası şefi bayan Arma Karaer ile randevum var. Bayan Karaer'in odasına girerken kapıda, Amerikan Büyükelçisi sayın Hupe ile karşılaşıyoruz.

-Gazetelerden takip ediyorum efendim, hep geziyorsunuz. Türkiye’de pek oturmuyorsunuz galiba.

-Türk Amerikan Derneği ile Türkiye'nin Amerika’daki dostları derneğinin toplantısı var. Çok önemli onun için geldim. Sen nasılsın bakalım? Program nasıl gidiyor?

-Teşekkür ederim efendim. Her şey fevkalade...

-Bayan Karaer, biz diyoruz ki Orta Doğuda istikrarlı bir Türkiye dünya barışına büyük katkıda bulunmaktadır. Herkesin herkesle savaştığı, kanın gövdeyi götürdüğü Orta Doğu’da, istikrarsız bir Türkiye düşünebilir misiniz? Biliyorsunuz, dünyadaki bilinen petrol rezervinin yansı bu bölgede. Bu kadar önemli bir bölgede Türkiye bir istikrar unsurudur. Dünya barışına büyük katkıda bulunmaktadır. Bunda mutabık mıyız?

-Dost ve müttefikimiz Türkiye'nin dünya barışına büyük katkısı kesindir.

-Hükümetiniz Türkiye’ye yardım planı hazırlıyor, senato reddediyor. Bunu nasıl açıklarsınız?

-Biliyorsunuz, Amerika'da hükümet ayrı, senato ayrıdır. Yani.

-Bakın bayan Karaer, ben size Antep usulü ortaklığı anlatayım Diyelim ki, ortaklı bir şirketten bir şeyler satın aldınız, küçük bir vade tanımalarını veya fiyattan biraz indirim yapmalarını rica ediyorsunuz Ve yine farz edelim ki, ortaklardan birini çok iyi tanıyorsunuz. Bu tanıdık ortak size söyle konuşacaktır: “sen benim canım, ciğerimsin. Sana dünya feda olsun. Aha bu dükkan senin, al götür, Canın sağ olsun. Ama biliyorsun, bizim ortak biraz densiz. Hele bugünlerde de aramız biraz şeker renk. Yoksa dediğim gibi al dükkanı götür.”

Bu anlattığım bayan Karaer'in hoşuna gitmiş olacak ki, uzun uzun gülüyor.

-Benzetmeniz çok güzel Gaziantep’te bütün ortaklıklar böyle mi?

-?...

-1986 yardım programını senatodan çok az bir kırpılma ile geçirdik. Ermeni meselesi ne gelince: Çok çalışıyoruz, senato üyeleri ile toplantılar düzenliyoruz, Zannetmiyorum ki, Ermeni yanlısı bir tasarı kanunlaşsın.

Bayan Karaer uzun uzun Amerika’nın Türkiye politikasını anlatıyor. Türk - Amerikan - Yunan ilişkilerini izah ediyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *