ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

“Atatürk ilkelerinden sapıldığı an ülke tehlikeye düşmüştür”

“Atatürk ilkelerinden sapıldığı an ülke tehlikeye düşmüştür”
YAYINLAMA: 10 Kasım 2024 / 16.53
GÜNCELLEME: 10 Kasım 2024 / 16.53

Atatürkçülük sempozyuma yapıldı

Planlı kalkınmayı Atatürk batıdan on beş yıl önce başlattı

Atatürkçülük Sempozyumu yapıldı. Kamil Ocak Spor Salonunda yapılan sempozyum Vali Abdülkadir Aksu'nun konuşmasıyla açıldı.

Vali Aksu içinde bulunduğumuz yılın Gençlik Yılı olduğunu hatırlatarak «Bu yılda geleceğimizin teminatı gençlerimizi yarınlara hazırlamak için bazı hedefler seçme zorunluğu vardır. Bu hedeflerin en büyüğü Atatürk çizgisidir. Gençlerimiz bu hedeflerden ne zaman sapmışlarsa ülkemiz tehlikeli ve buhranlı günler geçirmiştir. O kötü günlerin tekrar gelmemesi için Atatürk inkılap ve ilkelerini iyi bilmemiz ve öğretmemiz gerekir» dedi.

SBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Onulduran, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Kürkçüoğlu, A.Ü. SBF Dekanı Prof. Dr. Necdet Serin ve DPT’den Mahmut Özdemir sempozyuma konuşmacı olarak katıldılar.

Sempozyumda ilk konuşmayı Prof. Dr. Necdet Serin yaptı. Serin, Atatürk ’ün engin bir bilgi ve enerji kaynağına sahip çok güçlü bir lider olduğunu belirterek 'Atatürk adeta ülkesinin makus talihini yenmek için kendini yetiştirmiş, bir gün kurtaracağı ve yeniden hayata kavuşturacağı ülkesini ve halkını çağdaş medeniyet düzeyine ulaştıracak yolları açmış, sağlam temelleri atmıştır.» dedi.

Serin, konuşmasında ayrıca Atatürk için iktisadi bağımsızlığın temel unsur olduğunun farkındadır ve iktisadi bağımsızlık la güçlendirilmeyen bir siyasi bağımsızlığın kalıcı olamayacağını haykırmaktadır.» dedi.

Prof. Dr. Ömer Kürkçüoğlu ise Atatürk'ün dış politikası ve Ortadoğu sorununa değinerek «Atatürk'ün dış politikası gerek Kurtuluş Savaşı döneminde gerekse Lozan sonrası döneminde başarılı olmuştur» diyerek Atatürk’ün dış politikasının özel nitelikleri olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Ersin Onulduran da Atatürk'ün milliyetçilik anlayışını anlatan bir konuşma yaptı. Onulduran Atatürk milliyetçiliğinin dışlayıcı değil, birleştirici bir milliyetçilik olduğunu vurgulayarak, Atatürk milliyetçiliğinin temel taşlarından birinin milli egemenlik ve demokrasi anlayışı olduğunu savundu.

DPT Grup Başkanı Mahmut Özdemir'de Atatürkçü anlayışla planlı kalkınma konusundaki konuşmasında «Atatürk'ün «Tam bağımsızlığı sağlayabilmek için hakiki kuvvet iktisadiyattır» prensibini düstur edinen ve bütün dünya milletlerinden daha fazla bağımsızlığa düşkün olan Türk milleti bunu sağlayabilmenin ancak ekonomik kalkınma ile mümkün olacağının şuuru içindedir. Türkiye'nin 1930 larda ulaşmış olduğu olgunluğu ile (Planlı Kalkınma Stratejisi fikri) batının gelişmiş ülkelerinde ancak İkinci Dünya Savaşından sonra kabul edilir olmuştur.» dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *